Nyttiga recept för dagens alla måltider

Citrondoftande cannellinisoppa med parmaströssel

En härlig soppa som går snabbt och lätt att laga. Gör gärna dubbel sats och ta med i sopptermos nästa dag.

Ingredienser

3 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
1–2 kvistar färsk rosmarin
1 msk olivolja
1burk cannellinibönor, à 400 g
3–5 dl hönsbuljong (beroende på hur tjock soppa du vill ha)
1/2 dl lätt crème fraiche
1 nypa salt och svartpeppar
färskriven parmesan

Gör så här

1. Lägg parmaskinkan på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ i ugnen i 225 grader i 5–10 minuter (eller i omgångar i mikron) tills skinkan börjar bli knaprig. Låt rinna av på hushållspapper.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Tvätta citronen, skala tunt med potatisskalare och finhacka skalet. Hacka rosmarinen.

3. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuk utan att det tar färg tillsammans med hackat citronskal och rosmarin. Häll ner bönorna med sitt spad i kastrullen tillsammans med buljongen. Sjud i cirka tio minuter.

4. Mixa soppan. Tillsätt crème fraiche och lite citronsaft. Blanda och sjud ytterligare ett par minuter. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.

5. Smula parmaströssel över soppan och servera med lite färskriven parmesan.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här