Nyttiga recept för dagens alla måltider

Halloumifyllda kalvfärsbullar med rostade jordärtskockor

Uppiffad variant av köttbullar med extra mycket godsaker.

Ingredienser

2 portioner
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
250 g kalvfärs
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 dl hackad färsk mynta (eller 1 msk torkad)
1 ägg
cayennepeppar efter smak
1 tsk spiskummin
1/2 tsk malen kryddpeppar
salt
nymalen svartpeppar
50 g halloumi, light
olivolja

Rostade jordärtskockor:
400 g jordärtskockor
1/2 citron
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1/2 dl hasselnötter

1/2 påse blandsallad
ev. cocktailtomater och färsk mynta till
garnering

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och riv lök och vitlök och blanda med köttfärs, finhackad persilja och mynta, ägg och kryddor. Rör ihop smeten så att den blir slät och fin. Låt vila i kylen en stund.

3. Skär halloumin i kuber. Forma färsen till ganska stora bullar, gör en fördjupning med fingret, lägg i en ostbit och dra färsen över hålet så att ingen ost sticker ut. Upprepa tills färs och ost tar slut.

4. Skala jordärtskockorna (om du vill), dela i mindre bitar och pressa över lite citronsaft. Lägg dem på en plåt, strö över flingsalt, ringla över olivolja och rosta i ugnen i 20 minuter. Strö sedan över nötterna och rosta i ytterligare 10 minuter.

5. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek bullarna i omgångar i 3–5 minuter eller tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med jordärtskockor och sallad. Garnera ev. med mynta och cocktailtomater.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här