Nyttiga recept för dagens alla måltider

Lyxig fiskgryta med saffran och räkor

En klassiker där en skvätt vin och saffran ger guldkant.

Ingredienser

(2 pers)

  • 200 g hajmal eller annan vit fisk 100 g frysta räkor med skal
  • 1,5 msk hummerfond eller liknande

  • 1/2 purjolök
  • 1 fänkål 
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 10 cocktailtomater

  • 1 msk smör
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl lätt crème fraiche (går även bra med laktosfri)

  • salt och peppar
  • ev. dill till garnering 

Gör så här

1. Skala räkorna och ställ kallt. Strimla fänkål och purjolök fint. Skala och skär moroten i tunna skivor. Skala och hacka vitlöken. Fräs detta i smör och saffran i några minuter.

2. Tillsätt vitt vin, fond och vatten och låt koka upp. Rör ned crème fraiche. 

3. Skär fisken i 3x3 cm stora bitar och låt sjuda under lock tills de är nästan klara. Lägg på tomaterna och räkorna och låt dem bli varma utan att koka. Garnera gärna med dill.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här