Bli en miljösmart uteätare

Att äta på restaurang är för det mesta en lite lyxig och festlig upplevelse. Men ibland kan det vara svårt att veta hur man ska äta för att det ska vara bra för såväl hälsa som miljö. Här kommer fem bra och hållbara uteätartips!

På många restauranger är portionerna stora. Onödigt stora. Kanske äter du då lite väl mycket, och känner dig alltför mätt och däst efteråt. Eller lyckas du lyssna till kroppens signaler och lämnar mat på tallriken som åker rätt i soptunnan – dåligt för miljön. Inget alternativ känns helt rätt. Vad kan du göra?

  • Gör som en amerikan – be om en doggy bag när du äter ute. Det är inte ett dugg pinsamt, utan bara smart. För både hälsan, ekonomin och för miljön. Restaurangen slipper slänga mat i onödan, och du har en smarrig lunch till jobbet dagen därpå.

  • Dela en portion med någon annan i ditt sällskap. Be om en extra tallrik och dela på en huvudrätt. Om ni kan komma överens.

  • Beställ en förrätt i stället för en varmrätt om du inte är så hungrig. Vissa restauranger har fattat galoppen och erbjuder mellanrätter – just vad man vill ha ibland. 

  • Var spanjor för en kväll - tänk tapas. Beställ ett par rätter och dela alla runt bordet. Du får många smaker på köpet, och kan dessutom avsluta precis när det är lagom just för dig.

  • Har du hungriga barn som vill ha en stor portion – beställ en barnportion åt dig själv.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här