Nyttiga recept för dagens alla måltider

Moules Tom Yum

En synnerligen lyckad korsning av det franska och det thailändska köket.

Ingredienser

1 kg hela blåmusslor
50 g färska champinjoner
1 tomat
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
2 stjälkar citrongräs
1 msk olja
3 limeblad
1–2 tsk (eller efter smak) grön, gul eller röd
currypasta
3 dl höns- eller kycklingbuljong
1 burk kokosmjölk light, à 400 g
1 msk fisksås
1/2 citron
1 lime
färsk koriander
1 stort broccolihuvud

Gör så här

1. Putsa, ansa och skölj musslorna. Dela champinjonerna i halvor eller fjärdedelar beroende på storlek. Tärna tomaten. Skölj och strimla purjon grovt. Skala och hacka vitlöken och ingefäran fint. Banka och strimla citrongräset.

2. Hetta upp oljan i en gryta eller wok. Fräs hastigt limeblad, currypasta, ingefära, purjo, champinjoner, vitlök och citrongräs tillsammans med musslorna. Slå på buljong och kokosmjölk. Tillsätt tomat, fisksås, pressad citron och lime. Sätt på lock och koka i 3–5 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Kasta de musslor som
inte öppnat sig, lyft eventuellt upp citrongräs och limeblad (ska ej ätas).

3. Smaka av buljongen. Strö över grovhackad färsk koriander.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här