Om franchising

Franchising är en växande företagsform både i Sverige och utomlands. Idag finns det i Sverige omkring 680 franchisesystem med en samlad omsättning på ca 200 miljarder (2012) och omkring 30 000 franchisetagare. Detta motsvarar 5,6 % av Sveriges BNP.

Franchiseföretagen redovisar en omsättningsutveckling på 18 % sedan 2010. Ca 110 000 svenskar arbetar idag inom franchiseföretag, vilket motsvarar 2,6 % av den totala sysselsättningen. Det indikerar att arbetsproduktiviteten hos franchiseföretagen är hög. Bland de mer kända varumärkena finns 7-Eleven, Polarn o Pyret, McDonald´s, Pressbyrån och The Phone House. Även exempelvis H&M, IKEA och Coop har franchisetagare.

Källa: Franchisebarometern, Svenska Franchise, 2014. Rapporten utkommer ca vartannat år. Läs hela rapporten här.

Franchising innebär i korthet att någon som startat ett eget företag hyr rätten att använda ett annat företags namn och varumärke till sin egen verksamhet. Samarbetet regleras i ett avtal mellan bolagen där franchisegivarens och franchisetagarens rättigheter och skyldigheter specificeras. Som franchisetagare betalar man ett startbelopp till franchisegivaren och därefter en serviceavgift som beror på omsättningen.

En bra källa för mer information om franchising är Svenska Franchiseföreningen/Svensk Franchise, www.svenskfranchise.se. Se även www.franchisefinder.se och www.franchisenet.se.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här