Om oss och vår historia

"Jag brinner för att motivera människor att våga utmana sig själva och tro på sig själva. Med rätt stöd och tydliga, personliga mål är jag övertygad om att alla kan lyckas att förändra sina vanor och få ett lättare och friskare liv."

Birgitta Thörn, en av Itrims grundare.

Baserat på egna erfarenheter

Birgitta har arbetat med träning och hälsa i hela sitt liv, men har också egna erfarenheter av hur svårt det kan vara att hitta en balanserad livsstil. Trots ett aktivt liv gick hon upp kraftigt i vikt i samband med sin andra graviditet. Det skulle ta henne fem år att nå sin normalvikt och hitta en hållbar livsstil.

- Jag drev en stor träningsanläggning, reste mycket och lyckades inte att ta tag i min egen övervikt. Under tiden sjönk min självkänsla. Jag provade alla metoder som fanns för att gå ner i vikt och ändra mina vanor, men jag fick helt enkelt inte till det.

Varaktig viktminskning

År 2000 bestämde Birgitta sig för att utveckla en lösning som inte bara skulle få människor att gå ner i vikt, utan även att ändra sina vanor så att viktminskningen blev bestående.

- Motionen var min bas. Den hade jag koll på. Och min egen erfarenhet sa mig att det inte går att enbart träna sig ner i vikt. Du måste även se över dina kostvanor. Men hur gör du då för att inte bara tänka på att gå ner i vikt utan faktiskt också göra det? Och, framförallt, hur gör du för att inte gå upp i vikt igen?

Birgitta plockade det bästa från alla metoder hon provat.

Startade Itrim

Resultatet blev grunden till Itrim, ett koncept som baseras på en kombination av mat, motion och motivation och genom åren hjälpt över 128 000 människor att förändra sina levnadsvanor.

- Jag insåg att en snabb viktminskning i början var viktigt för min motivation. Först fokuserade jag på att gå ner i vikt, sedan på att ändra mina vanor så att de blev hållbara i längden. Jag gick ner 30 kilo på 15 veckor. Den viktminskningen har jag nu behållit i över 20 år.

Milstolpar och fakta om Itrim

 1. Bolaget grundades 2003

  Birgitta Thörn grundade Itrim tillsammans med sin före detta man Greger Thörn och IT-entreprenörerna Martin Anderlind, Anders Sandblom och Anders Lindgren. Ingen av de fem grundarna är operativt aktiva i Itrim idag men Martin Anderlind är styrelseordförande för Itrims styrelse. 

 2. Koncept för varaktig viktminskning

  Itrim hjälper människor till ett lättare och friskare liv genom personligt stöd. I Itrims koncept ingår allt som behövs för att varaktigt gå ner i vikt - coaching och stöd för beteendeförändring, träning som fungerar lika väl för nybörjare som den som alltid tränat regelbundet samt måltidsersättningar som ett verktyg för snabb viktminskning.

 3. Metod som gör det enkelt att gå ner i vikt

  Itrims metod bygger på tre enkla steg: Snabb viktnedgång, etablera nya vanor och viktstabilisering. Snabb viktnedgång hjälper dig att bryta gamla mönster, få snabbare resultat och öka motivationen. Det gör att resan ner i vikt upplevs lättare. Det andra steget är förmodligen det allra viktigaste, att ersätta dina gamla beteendemönster med nya hållbara levnadsvanor. Det tredje steget handlar om att hitta ett förhållningssätt som hjälper dig att inte släppa taget om din nya livsstil.

 4. Forskning för fortsatt utvecklingsarbete

  Ända sedan starten år 2003 har vi samlat våra medlemmars viktminskningsresultat, träningsfrekvens och andra relevanta data i en hälsodatabas. Målsättningen har varit att visa, svart på vitt, att Itrims program verkligen fungerar.

  Itrims hälsodatabas är unik i sitt slag och av stort intresse för forskare världen över. Under 2010 fick Karolinska Institutet så kallat etiskt tillstånd att samköra Itrims databas med nationella kvalitetsregistret på Socialstyrelsen. Detta gör det möjligt att titta på hur viktnedgång främjar hälsa, till exempel genom minskad förekomst av sjukdomar, sänkt sjukfrånvaro och minskad förbrukning av läkemedel. Naturligtvis avidentifieras alla uppgifter innan de bearbetas. 

  Itrim har genomfört flera forskningsprojekt i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet. Syftet med dessa studier har framförallt varit att utvärdera effekterna av Itrims viktminskningsprogram i jämförelse med andra metoder för viktminskning och därigenom få en grund för Itrims fortsatta utvecklingsarbete.

 5. Tjänster inom motion och hälsa

  Itrim erbjuder personligt stöd och hjälp med beteendeförändring. Itrims hälsocoacher hjälper medlemmarna att komma till insikt om och förändra sina levnadsvanor. Deras huvudsakliga fokus ligger på motivation, mat- och träningsvanor men lika gärna om andra frågor som ligger till grund för hälsa som till exempel stresshantering och återhämtning. Itrim erbjuder även personlig träning i mindre grupp eller enskilt.

 6. Varor för viktminskning och viktbalans

  Förutom tjänster inom motion och hälsa erbjuder Itrim kostsersättning, proteinbars och andra varor som helt eller delvis kan ersätta en måltid mat. Kostersättning är ett verktyg för snabb viktminskning som visat sig vara en framgångsrik metod för långsiktigt behålla den nya vikten. Med kostersättningen bryts gamla och fokus flyttas till beteende förändring och att etablera och behålla nya mat- och träningsvanor.

 7. Itrim i Sverige

  Första Itrim-centret öppnades under hösten 2003 i Göteborg av franchisetagarna Stina Karlsson och Helén Glasér. Strax därefter öppnade kedjans första helägda center i Täby strax norr om Stockholm. Våren 2010 fanns Itrim representerat i Sveriges större städer med franchisetagare. För att nå och kunna hjälpa en större del av befolkningen, beslutades att genom licensiering även erbjuda Itrim-programmet på framgångsrika friskvårdsanläggningar i landets mindre städer. Först ut i oktober 2010 var Joanna Järf på Forever i Eskilstuna. I Sverige har Itrimkedjan idag åtta franchisecenter, sju helägda och tre licensetagare.

 8. Itrim i övriga världen

  Hösten 2011 tecknades ett samarbetsavtal med Jill Kinney och Brent Knudsen om att tillsammans starta Itrim US LLC för att etablera Itrim på den amerikanska marknaden. I juli 2012 öppnade Itrim Lafayette i San Francisco Bay Area som första internationella etablering, och som sedan utvecklats fram till det som idag Monj Health.

  Våren 2012 tecknades franchiseavtal med André Langa för att öppna ett första Itrim center i Köln, Tyskland. Med lärdomarna från det första centret i bagaget och erfarenheterna från licensiering i Sverige riktades verksamheten om mot att bara omfatta licenser till friskvårdsanläggningar.

  Våren 2014 tecknades masterfranchiseavtal med Jason Tao Li, Ms Qian Yao och Mr Li Xiaoli om lansering av Itrim, 瑞爱轻 (det kinesiska namnet för Itrim), i Kina. Lanseringen skedde i nära samarbete med Naturade-kedjan där Ms Yao och Mr Li är huvudägare och tillsammans med Jason Tao Li fortsätter driva Itrim på den kinesiska marknaden.

 9. Utmärkelser

  År 2012 utnämnde tidningen Dagens Industri, för fjärde året i rad Itrim till ett av de snabbast växande företagen i Sverige, till ett så kallat Gasellföretag. För att utses till Gasell måste företaget uppfylla flera olika kriterier, och det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Enligt DI är Gasellföretagen mästare både på lönsam tillväxt och i att skapa nya jobb. 

  Samma år utsåg branschorganisationen Svensk Franchise Itrim till Årets franchisekedja i Sverige 2011. Juryns motivering löd enligt följande:

  "Årets vinnare har byggt sin franchise i hård konkurrens från svenska och internationella storheter. Med noggrann metodik och med osvikligt sikte på långsiktig lönsamhet har vinnaren investerat i sitt franchisekapital. Satsningen är nu global. En värdig representant för Svensk Franchise. Därför är de vårt val."

 10. Enklare, effektivare och roligare träning

  Itrim har en ny, smart träningsutrustning från E-GYM som ger rolig, enkel och effektiv träning för alla.

 11. Ett liv i balans

  Itrim lanserade 2021 Itrim Balance som är en forskningsbaserad kurs. Under åtta tillfällen med teori, praktiska övningar och samtal ger vi verktyg för att överleva livspusslet och skapa ett liv i balans. Av erfarenhet vet vi att återhämtning ger förutsättningar för att kunna skapa och bibehålla andra goda vanor för hälsan. 

 • Många faktorer styr vad vi väger, äter och tränar. Att hitta drivkraften till att gå ner i vikt är ett viktigt första steg.

 • Vi arbetar med individanpassade kostråd för viktminskning, viktökning och viktstabilitet. Det som är rätt för en person behöver inte vara rätt för en annan.

 • Fysisk aktivitet och rörelse är något vi alltid behöver. Regelbunden träning vid viktnedgång ger snabbare och mer hållbara resultat.

 • För bättre resultat och större välmående är det klokt att minska på stress och vara i mental balans.

 • I vår webbutik kan du handla kostersättning, mellanmål och annat som hjälper dig att gå ner eller att behålla din nya vikt.

 • Vår drivkraft och passion är att hjälpa dig, och alla andra som kommer till oss, till ett lättare och friskare liv.