Nyttiga recept för dagens alla måltider

One pan food - Svenska skördesmaker

Ugnsbakad spetskål blandad med blomkål och morötter är basen i denna hyllning till svenska smaker. En bit lax på det och lyckan är total. Föredrar du kyckling eller tofu så går det lika bra. One-pan-food är lite disk och mycket smak. Det här kan bli din nya vardagsklassiker.

Ingredienser

(4 portioner)

1 spetskål
1/2 blomkål
2 morötter
1 dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
5 enbär
Salt & peppar
3 msk olivolja
1/2 kruka timjan
500 gram lax

Gör så här

1. Sätt på ugnen.

2. Koka upp buljong, vitt vin och enbär och låt det koka ner tills att 2 dl är kvar.

3. Dela spetskålen i fyra delar, bryt blomkålen i mindre buketter och skär morötterna i sneda bitar, cirka en centimeter tjocka. Lägg allt i en ugnsform och häll över buljongen. Avsluta med salt, peppar och lite olivolja.

4. Tillaga mitt i ugnen i 35 minuter.

5. Ta ut formen och lägg på laxen, ös lite av buljongen över och grädda i ytterligare 10-15 minuter beroende på tjocklek.

6. Toppa med färsk timjan.

 

Tips! Vill du ha mer kolhydrater i maten, eller har du hungriga tonåringar runt bordet? Prova att servera korngryn till, både matigt och gott. Väljer du kyckling ska den vara med från början. Kontrollera att kycklingen är ordentligt genomstekt.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här