Bli en förvaringsexpert

Ofta ger förpackningen en vägvisning om hur maten ska förvaras. Bäst-före-dag är en rekommendation och inte en sista förbrukningsdag. Fram till bäst-före-dagen är varan oförändrad, och därefter kan man nästan alltid följa tumreglerna - Luktar det ok? Smakar det ok? Ser det bra ut? Då går det att äta, lita på dina sinnen.

Förvara maten fräsch!

Dock ska man vara noggrann med att hålla sig till bäst-före-datum för lax och charkuterier, då de kan innehålla bakterien listeria som vi inte vill bli sjuka av. Äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida bör vara extra försiktiga och hålla sig till de råd som finns på förpackningen.

Några enkla knep som håller maten fräsch är att hålla kylprodukter i kylen så mycket det går. Om man vill äta en lång helgfrukost kan det vara bra att ställa in varorna i kylskåpet när man inte längre tar av dem eller plocka fram en mindre mängd t ex ett par klickar smör i ett glas, färdigskurna ostskivor osv. Ett annat knep är att sänka temperaturen till +4 grader (ex. mjölk håller en vecka längre) och frysen till -18 grader. Se till att vare sig barnen eller du själv stoppar fingrarna i burkarna, då det kan bildas bakterier som påverkar produktens hållbarhet.

 

7 enkla knep som håller maten fräsch

  • Gå igenom kylen och skåpen regelbundet och tillaga det som har kort bäst-före-datum.

  • Om frukt och grönt packas in håller de längre i kylskåpet. Använd gärna den förpackning du köpte dem i.

  • Grönsaker som har tappat spänsten blir krispiga om de får ligga i kylskåpet i en skål med kallt vatten ett par timmar. – läs mer här.

  • Potatis ska förvaras mörk och svalt.

  • Lök förvaras i rumstemperatur, annars möglar den snabbt.

  • Bröd som inte ska ätas samma dag fryses med fördel in i påsar med så många skivor som man äter vid ett tillfälle. Brödrosten ger bröd som blivit lite torrt en nybakad känsla.

  • Kött, fisk och mjölk ska stå i kylen där det är som kallast. Mät gärna med en termometer var ditt kylskåp har lägst temperatur. 

 

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här