Cut the crap. Skräpmaten är den stora boven!

Du mår bättre när du äter bättre. Så är det bara! Tänk långsiktigt och hitta en strategi som passar dig. Första steget är att skippa skräpet och i stället fokusera på att välja bra livsmedel och äta bra mat. Punkt.

Det är hög tid att sluta gräva ner sig i debatten om kolhydrater, fett och proteiner. Eat clean. Cut the crap helt enkelt. Laga från grunden. Välj fina råvaror och du får god smak och stor variation på köpet. När du väl valt bort skräpmaten har du en bra grund för en sund kosthållning. Var frikostig med grönsaker, bönor, linser, frukt, bär, nötter, frön, fisk, ägg, avokado och havregryn. Om du äter tillräckligt med bra mat blir det per automatik mindre plats för det som inte är så nyttigt. Efter en smarrig middag med lax och en sallad med bönor och hackade valnötter är man inte så sugen på pommes och ketchup!

Många pratar idag om begreppet "clean eating". Det betyder ren mat, och är en bra vägvisare när det gäller högkvalitativ mat. Äter du "clean" väljer du livsmedel i sin renaste form så långt det är möjligt, och undviker det som är processat. Du jagar näring snarare än kalorier, vilket ger hälsa såväl som smak och matglädje. Tomat istället för ketchup, potatis framför pommes, och kycklingfilé istället för nuggets.

I många år har man tvistat om huruvida det är fettet som är boven eller om det är kolhydraterna som gör människor feta och ohälsosamma. Högröstade förespråkare finns i båda läger, men ingen verkar gå vinnande ur striden. Det är nog helt enkelt så att vissa individer mår bra av att äta lite mer fett och hålla nere på kolhydraterna, medan andra mår bättre om de får i sig tillräckligt med kolhydrater och protein men håller nere på fettet. Vi vill att du hittar ditt sätt att äta, som håller i det långa loppet. Tänk och ät "clean" och du har kommit långt.

Skräpmat är näringsfattig och tillför egentligen inte så mycket mer än tomma kalorier. Därför kan man mycket väl vara överviktig och undernärd samtidigt, om en stor del av ens kost består av snabbmat och ohälsosamma snacks. Skräpmaten innehåller ofta mycket av det vi människor är svaga för – socker, fett och salt – ofta i en förrädisk kombination som gör att belöningscentra i hjärnan stimuleras samtidigt som maten mättar dåligt i längden.

Bli en clean-konsument, och du får hälsan med dig på köpet.

Men du, ta det lite lugnt och bli inte fanatisk. Det viktigaste är att det håller i längden. Lev enligt det vi kallar 90/10-principen.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här