Förläng livet på frukt och grönt

Vi slänger massor av mat helt i onödan. Det finns många husmorsknep som passar lika bra idag som på 50-talet. Fiffigt för miljön och smart för plånboken.

Några fiffiga tips för att göra livet bättre för din frukt och dina grönsaker:

  • Sparris trivs extra bra om du behandlar den som en bukett snittblommor. Skär av den nedersta delen och sätt ”buketten” i ett glas med vatten.

  • Färska örter, som t ex basilika och citronmeliss, trivs bäst i rumstemperatur. Sätt krukan i lite vatten och ställ den på en ljus och dragfri plats. Dill och persilja trivs bättre i kylen.

  • Tomater är känsliga typer. De gillar inte när det är för kallt (som t ex i ett kylskåp med 4-5 grader), och inte heller för varmt. Allra bäst trivs de i 11-14 grader. Tomater som är lite omogna kan med fördel ligga framme på ett vackert fat, då de mognar och utvecklar sin söta smak. Mogna tomater kan du förvara längst ner i kylen, där temperaturen är som högst.

  • Gurkan är ännu känsligare än tomaten. Värme och uttorkning är dess största fiender. Därför säljs gurka ofta inplastad – låt plasten sitta kvar tills gurkan är uppäten. Plasten skyddar också mot gasen eten, som avges från t ex äpplen och päron.

  • Lök mår bäst om du lägger den i rumstemperatur. I kylen ruttnar den snabbt. Vitlök gillar dock mörker, så den mår bra i en papperspåse. Samma sak gäller potatis, som helst inte vill umgås med lök, som gör att potatisen skjuter skott.

  • Fuktighet i kylskåpet kan ofta regleras. En tumregel är att grönsaker vill ha det fuktigt och frukt vill ha det torrt.

 

Om du har frukt eller grönsaker som sett sina allra bästa dagar kommer här några användbara tips:

  • Grönsaker som tappat spänsten
    • Låt grönsaker och rotfrukter som tappat sin krispighet ligga i kallt vatten i kylen ett par timmar så är chansen stor att de blir som nya igen.
    • Skär grönsakerna eller rotfrukterna i bitar och använd i en soppa, gryta eller paj. Ingen märker skillnad.
    • Har du tomater som är på gränsen att bli dåliga kan du använda dem i en tomatsås till pastan, i en tomatsoppa eller i en mustig köttfärssås. En lite vissen gurka blir en finfin tzatziki.

  • Ostkanter
    • Riv gamla ostkanter och frys in. Då har du snabbt och enkelt riven ost till gratängen eller pajen.

  •  Bröd som blivit lite torrt
    • Rosta i brödrosten eller i torr stekpanna, och du har en grunden för en riktigt god macka.
    • Stek i stekpanna med lite olivolja, och du har en finfin crostini.
    • Skär i bitar och stek i lite olivolja. Krydda med salt och peppar och du har goda krutonger till salladen.
    • Riv riktigt torrt bröd i matberedare eller med rivjärn, och du har gott ströbröd för baket. 

 

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här