Oryoki style

I Japan finns ett begrepp som heter "ORYOKI", vilket betyder "just enough" eller "precis lagom". Oryoki är ett medvetet och meditativt sätt att äta, där man fokuserar på hur vi äter, snarare än på vad vi äter. Man äter långsamt och med sinnesnärvaro, och endast tills man är precis lagom mätt.

Många gånger äter vi idag alldeles för snabbt, och hinner inte uppfatta de mättnadssignaler som sänds till hjärnan. Resultatet blir att vi kastar i oss mer än vi behöver, och kanske drar på oss övervikt alldeles i onödan.

Vi har mycket att lära av japanerna, även om vi kanske inte vill göra varje måltid till en ceremoni. På ön Okinawa finns ovanligt många vitala, pigga och friska 100-åringar, vilket forskarna tror beror på deras måttfulla portioner kombinerat med att de är fysiskt aktiva. Sugen på att testa? Prova att sluta äta när du slutar vara hungrig, snarare än när du börjar bli mätt - eller till och med proppmätt. Ät långsamt och tugga maten väl, så hinner hjärnan uppfatta dina mättnadssignaler. Det krävs övning och tålamod att leva Oryoki-style, men träning ger färdighet.

Man behöver inte praktisera buddhism för att äta på ett medvetet sätt, det är en bra grundregel för alla. Det svenska ordet lagom kanske borde dammas av och få en ny dimension?

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här