Tänk långsiktigt och lev livet efter 90/10-principen

Ett problem med många dieter är att de är svåra att leva efter i längden. Det blir för tråkigt, för enformigt, för strängt eller kanske utmanande socialt, och vi ramlar tillbaka i gamla hjulspår efter en tid av hög motivation och goda föresatser.

En annan fallgrop är att vi ofta är lite väl stränga mot oss själva. Tar vi ett avsteg från vår plan får vi dåligt samvete och njuter inte av kanelbullen eller glaset vin som inte ingick i planen från början. Vi kräver att vi ska vara perfekta, och riskerar att hamna i svartvitt tänkande, där minsta lilla felsteg ger negativa tankar och känslor.

Vi tror att det kan vara bra att leva efter det vi kallar 90/10-principen. Långsiktighet snarare än perfektion. Det innebär att du håller dig till din plan avseende mat, träning och återhämtning 90 procent av tiden, och kan släppa lite på tyglarna resterande 10 procent av tiden. Om du vet att du ibland får luta dig tillbaka och njuta av det du inte vill vara helt utan i ditt liv går de 90 planenliga procenten av tiden så mycket lättare.

Man ska hålla i minnet att 10 procent av en vecka motsvarar ungefär lördag eftermiddag och kväll. Alltså inte fredag eftermiddag till söndag kväll, vilket ibland kan råka bli fallet.

Principen kan gälla såväl hälsomässigt som miljömässigt. Har du ätit miljösmart under veckan (kanske ätit två vegetariska middagar, lagat några matlådor på rester från gårdagens middag och fräschat upp trötta grönsaker i kallt vatten), kan du njuta av en god bit grillat, rött kött utan dåligt samvete.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här