Handla hållbart

Det börjar alltid med dina inköp. Både ur ett hälsoperspektiv och när det gäller miljön. Det du inte har handlat äter du inte. Och det du inte handlat slänger du inte heller.

Med små förändringar kan de flesta av oss minska klimatpåverkan från vår mat med upp till 25-50%. För att gå mot en mer hållbar konsumtion är det viktigaste att minska matsvinnet och dra ner på mängden kött vi äter. Att välja miljöcertifierade produkter är så klart också bra.

 

Planera dina inköp

Det vi handlar äter vi upp eller kastar, så är det bara. Några enkla tips kan göra att du minskar ditt matsvinn rejält:

 • Genom att handla oftare och i mindre mängder, så minskar risken att det blir mat över som ni inte hinner äta upp.
 • Gör en veckomatsedel, och planera gärna in en eller två restmiddagar.
 • Innan du handlar – kolla igenom kyl, frys och skafferi så att du vet vad du behöver. Fotografera innehållet i kylen med mobilkameran, så du minns vad du hade där när du befinner dig i affären!
 • Handla efter en inköpslista, så är risken mindre att du kommer hem med oplanerade varor som ingen äter.
 • Färdiga matkassar med ett antal färdigplanerade middagar gör att svinnet minskar, och flera av dem går att anpassa till olika antal personer. 
 • Om du vet att du ska äta en produkt samma dag kan du köpa produkter med kort datum, som ofta säljs till lägre pris. Bra för plånboken, bra för matsvinnet.
 • Om du köper storförpackningar är det bra att frysa in i mindre förpackningar, så att du till en måltid har precis så mycket du behöver.

 

Håll koll på märkningar

När lantbrukare certifierar sin produktion kontrolleras de av en oberoende part som säkerställer att uppfödningen sker på ett visst sätt. Certifieringen bidrar på olika sätt till hållbar produktion av livsmedel. Som konsument bidrar man till hållbarheten genom att välja kött som är kravmärk och/eller genom att välja ekologiska och närproducerade alternativ.

 1. KRAV-märkt innebär att producenten använder mindre mängder gödsel och att inga bekämpningsmedel används på gården. Köttet kommer från djur som får beta, picka eller böka i jorden på naturligt sätt. KRAV-märkt foder används.
 2. Svenskt Sigill innebär att lantbrukaren minskat sin klimatpåverkan genom att spara på energi, minska uppfödningstiderna för nöt och lamm eller att de använt foder med lägre klimatbelastning.
 3. EU-ekologiskt innebär att djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt och att lantbrukaren håller växt- och djurhållningen i balans så att djuren i första hand äter ekologiskt foder från den egna gården. Det är basnivån för ekologisk odling och djurhållning inom EU.

 

Kött

I Sverige äter vi äter 50-55 kg kött per person och år, alltså ungefär 1 kg per vecka. Nötkött och lammkött är de livsmedel som påverkar klimatet mest, så om du minskar din konsumtion av kött, chark får det stora positiva effekter. WWF, Världsnaturfonden, menar att vi borde halvera vår köttkonsumtion. Konkreta tips:

 • Ät mindre portioner när du äter kött. Tänk kvalitet istället för kvantitet. Välj gärna vilt när du vill äta kött. Öka istället på mängden grönsaker och rotfrukter. Bra för hälsan, bra för miljön.
 • Om möjligt, köp ekologiskt och närproducerat kött.
 • Byt ut en del av dina köttmåltider mot vegetariska alternativ. Låt dig inspireras av en vegetarisk kokbok.
 • Många av oss skulle må bra av att äta mer fisk. Byt ut fläskfilén mot sej, och grilla laxburgare istället för hamburgare.
 • Testa nytt. Grilla grönsaker och fisk.

 

Fisk

Välj fisk som är odlad på ett hållbart sätt, sk miljömärkt fisk. Certifieringar att hålla utkik efter är bl a MSC, ASC och KRAV-märkning. Certifieringen innebär att fisket eller odlingen klarar uppsatta kriterier som t ex att minska utarmningen av haven, minska utsläppen från fiskeodlingar, skapa förhållanden för bibehållandet av livskraftiga bestånd, skapa minimal påverkan på havsmiljön och jobba med hållbar fodring. Läs gärna fiskeguiden eller ladda hem Fiskeguidens app.

 

Frukt och grönt

När det kommer till frukt och grönt kan du minska ditt ekologiska fotavtryck på flera sätt:

 • Köp lagom mycket, så minskar risken att du behöver slänga frukt och grönt som blivit dåligt.
 • Välj grönsaker som håller länge för att minska svinnet, t ex grova grönsaker som morot, kål, lök.
 • Köp frukt och grönt efter säsong.
 • Välj ekologiskt och handla närodlat.

 

Minska butikssvinnet

Hjälpa mataffärer att minska sitt svinn genom att handla mat på www.matsmart.se. De köper upp restlager från mataffärer och säljer till konsument för låga priser. De köper bl a upp produkter med kort bäst-före-datum och produkter som utgår från lager. Mataffärer minskar sitt matsvinn och konsumenter köper billig mat.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här