Nyttiga recept för dagens alla måltider

Bibimbap är en välkänd nationalrätt i Syd- och Nordkorea. Varmt ris toppas med syrade grönsaker, chilikräm och ägg. En lättlagad vardagsklassiker som går att variera i det oändliga!

Receptet är baserat på 4 portioner.

Ingredienser

Bas och tillbehör
4 dl rundkornigt ris
4 ägg
4 tsk sriracha- eller chilisås, alt. chilikrämen Gochujang (finns i livsmedelsbutiken under Koreasegmentet) 

1 påse babyspenat
1 förpackning böngroddar
2 morötter

Tofu
1 förpackning chilimarinerad tofu
1 msk vegetabilisk olja

Chilipicklad gurka
1 stor gurka
1 tsk ättika
2 tsk socker
1 tsk salt
2 tsk chilipulver
0.5 dl vatten

Algsallad
1 msk soja
1 påse algsallad
1 msk sesamfrö
1 salladslök
1 msk sesamolja

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

2. Blanda ättika, socker, salt, vatten och chilipulver. Strimla gurkan fint och låt marinera i ättiksblandningen i kylen i 20 minuter. Häll av överflödig vätska innan sververing.

3. Tillaga algsalladen. Blötlägg algerna i 5 minuter och låt rinna av. Finhacka salladslöken och blanda med alger, soja, sesamfrö och sesamolja.

4. Hacka upp tofun i mindre bitar. Stek i olja i stekpanna tills tofun fått färg.

5. Stek äggen och strimla morötterna.

6. Förväll spenaten. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i spenaten och koka någon minut. Ta sedan upp spenaten och kyl genast i kallt vatten.

7. Ta fram 4 djuptallrikar. Börja med att lägga upp riset och spenaten. Lägg på stekt tofu, algsallad, morötter och stekt ägg. Toppa med chilisås.

Tips! Servera gärna med kimchi; mjölksyrad kinakål som jästs tillsammans med vitlök, ingefära och chili. Kimchi hittar du i kylen i livsmedelsbutiken. Vissa kimchi kan innehålla fisksås, leta efter kimchi utan fisksås för att hålla rätten vegetarisk.

För veganskt alternativ, hoppa över ägget.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här