Nyttiga recept för dagens alla måltider

Borsjtj - rödbetssoppa

Borsjtj kan vara svårt att uttala rätt, men att slänga ihop den välkända, vackert röda, ryska soppan är inte så svårt. I östeuropeisk matlagning används inte olivolja, så använd med fördel t ex rapsolja istället.

Ingredienser

350 g färska rödbetor
1 liten morot
50 g rotselleri
1 liten potatis (kan uteslutas)
1 liten gul lök
2 msk rapsolja till stekning
ca 150 g vitkål
ev 1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
150 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk vitvinsvinäger
3 dl vatten
salt och peppar

Gör så här

1. Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen.

2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat.

3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 20-30 minuter.

4. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2-2 liter för 6 port), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

5. Strö ett par msk hackad dill över soppan precis innan den serveras. Servera gärna med en klick lätt creme fraiche som pricken över i:et

 

Tips!

Receptet kan även göras med högrev för att få med en proteinkälla.

 

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här