Nyttiga recept för dagens alla måltider

Exotisk fruktdessert

Söt, frisk frukt möter mjuk vanilj och knaprigt sesambräck.

Ingredienser

(För 4 personer)

ca 500 g exotisk frukt, exempelvis ananas och mango
1/2–1 äpple

Vaniljcrème:
1 dl kesella (10 %)
1/2 msk florsocker
1/2 vaniljstång

Sesambräck:
Ca 20 stycken
3 dl oskalade sesamfrön
2 dl kokosflingor
1 krm salt
1 dl flytande honung

Gör så här

1. Sesambräck: Rosta sesamfrön och kokos i stekpanna på medelvärme några minuter. Tillsätt salt, ringla över honung och rör runt. Låt karamelliseras 8–10 min. Var försiktig så att det inte blir bränt.

2. Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla ut tunt till en jämn kaka. Låt svalna och stelna, och bryt sedan i kakor. Förvara torrt i lufttät burk.

3. Rör ihop kesella och florsocker. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna noggrant. Rör ner i crèmen. Ställ kallt.

4. Skala och tärna ananas och mango. Skala och skär äpplet i små tärningar. Fördela frukten i dessertglas. Klicka på vaniljcrème och garnera med sesambräck.

OBS! All sesambräck går inte åt. Spara och använd senare. De är även goda som något litet sött till kaffet. Sesambräcken går att frysa, men kan bli lite segare efteråt.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här