Nyttiga recept för dagens alla måltider

Grönkålskokotter

Smakrika och krämiga med knaprig nöt på toppen. En höjdare på julbordet. Det blir 12 stycken små, men om du inte har så små formar kan du ta lite större med mindre mängd i varje.

Ingredienser

(6–12 portionsformar)

500 g tinad fryst grönkål
eller spenat
1 vitlöksklyfta
250 g kesella (1 %)
1 ägg
1 msk kalvfond
50 g mager ost (17 %)
1 krm muskot
1 tsk paprikapulver
1 tsk örtsalt
ca 2 krm nymalen svartpeppar
6–12 valnötter

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Krama ur grönkålen ordentligt. Lägg den i en bunke och blanda med riven vitlök, kesella, ägg och kalvfond.

2. Riv osten och tillsätt den. Häll i muskot, paprikapulver, örtsalt och peppar. Blanda noga.

3. Smörj 6–12 (beroende på storlek) ugnssäkra små formar. Fördela smeten i dem. Lägg en nöt överst på varje. Ställ formarna i en långpanna och fyll på vatten upp till halva formens höjd. Sätt in i ugnen ca 40 min eller tills smeten stannat. Servera ljumma.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här