Nyttiga recept för dagens alla måltider

Lyxig oxfilé med balsamicosky

Många lockande smaker och konsistenser på samma tallrik. Tryffel ger lyxkänsla.

Ingredienser

(För 4 personer)

500 g oxfilé
1/2 kruka timjan
600 g blandade rotfrukter; sötpotatis,
palsternacka, potatis
1 rödlök
salt, peppar, olivolja till stekning

Blomkålspuré:
1 blomkålshuvud, ca 600 g
2 msk matlagningsgrädde (15 %)
salt
några droppar tryffelolja

Sky:
1 vitlöksklyfta
3/4 dl balsamvinäger
1 1/2 msk honung
1/2 dl vatten
1 msk kalvfond

Syrade morötter:
2–3 stora morötter
2 msk ättiksprit (12 %)
1/2 dl strösocker
1 dl vatten

Gör så här

1. Börja med morötterna. Skala dem och hyvla långa band med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en bunke. Lägg ner morotsbanden att dra.

2. Oxfilén: Sätt ugnen på 150°. Ta fram köttet i rumstemperatur en timme i förväg. Plocka timjanbladen och hacka dem. Gnid in köttet med 1 tsk olivolja. Bryn köttet i panna runt om. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla runt filén i timjanhacket och lägg i en ugnsform. Stick in en ugnstermometer och ugnsstek tills innertemperaturen visar 58-60°, ca 15 min beroende på tjocklek. Ta ut och låt vila minst 10 min i aluminiumfolie.

3. Rotfrukterna: Öka ugnsvärmen till 225°. Skala och tärna rotfrukterna. Klyfta löken. Lägg rotfrukterna och löken på bakplåtspapper på en plåt. Vänd ihop med 1/2 msk olja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Baka tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 40 min.

4. Sky: Finhacka vitlöken. Häll alla ingredienser i en panna. Låt koka upp och puttra till simmig konsistens, ca 5 min.

5. Blomkål: Skär blomkålen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa dem med grädde riktigt slätt. Smaka av med 2 krm salt och tryffelolja.

6. Skär oxfilén i skivor. Lägg upp på tallrik med rotfrukter, blomkålspuré och syrade morötter.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här