Nyttiga recept för dagens alla måltider

Nyttiga såser & röror

Byt ut gräddsåsen mot en nyttig Itrimsås eller röra. Dessa kan du äta ett par gånger i veckan när du har uppnått viktbalans. Cirka 2–3 msk är lagom att lägga på tallriken. Eller använd dem som pålägg istället för smör och ost. De håller ett par dagar i kylskåp.

Soltorkad tomatröra 

Finhacka 8 soltorkade tomater och 1/2 kruka basilika. Blanda med 1 dl kesella 1 %, 1 dl minifraiche, salt och peppar. 

Ärtgrön röra 

Mixa 250 gram frysta tinade gröna ärtor med 1 dl kesella. Tillsätt en nhackad vitlöksklyfta, pressad saft och skal av 1/2–1 lime och 2 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar. Variera genom att tillsätta bladen från 1 liten knippa mynta. 

Hummus 

Mixa ca 250 gram kikärtor, 1 vitlöksklyfta, saft av 1/2 citron, 1 msk sesamolja och 1/2 dl olivolja till en slät massa. Tillsätt ev. lite vatten och smaka av med salt och peppar.

Bönröra

Mixa 1 burk sköljda avrunna vita bönor med 1 nhackad vit- löksklyfta och en knippa persilja till en jämn smet. Rör ner 2 msk olivolja och ev. lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Ingefärssås

Riv ca 5 cm färsk ingefära och blanda med 2 dl kesella, 1/2 dl lätt crème fraiche och 1 msk sweet chilisås. Smaka av med salt och peppar.

Pepparrotscrème

Rör ihop 2 dl lätt crème fraiche med 2 msk äppelmos, 1 msk fransk senap och 1–2 msk riven pepparrot. 

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här