Nyttiga recept för dagens alla måltider

Oxfilé med kantareller

En festrätt som har allt! Guldgula kantareller, fint skurna grönsaker och lyxig oxfilé.

Ingredienser

(2 pers)

  • 250 gram oxfilé
  • 1/2 msk smör
  • 100 g färska kantareller
  • 2 små schalottenlökar
  • 1/2 msk smör
  • 1 bunt sparris
  • 4 knippmorötter
  • 8 rädisor
  • ca 125 g sockerärter
  • salt och vitpeppar

Gör så här

1. Skär köttet i fyra bitar. Sätt ugnen på 175°C. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Strö på salt och peppar. Sätt in i ugnen i 7–10 minuter beroende på hur rött du vill ha köttet.

2. Putsa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantarellerna en kort stund. Tillsätt löken och fräs någon minut till. Smaka av med salt och peppar

3. Skär grönsakerna i fina bitar. Låt en kort bit av blasten vara kvar. Lättkoka grönsakerna genom att först lägga ner morotsbitarna och koka i ca 5 minuter. Lägg sedan ner även sparrisen ett par minuter, sedan rädisorna och sockerärtorna ytterligare någon minut. Häll av och spola med kallt vatten. Strö på salt och peppar.

4. Servera köttet med den stekta svampen och de lättkokta grönsakerna. 

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här