Heja konditionsträning!

Listan över positiva effekter av konditionsträning kan göras lång. Vi vet att vårt hjärta blir starkare, att blodtrycket minskar och att immunförsvaret stärks. Men hur ska vi träna för att få dessa effekter? Nedan följer några tips för att på ett enkelt sätt lära sig att träna effektivt med hjälp av pulsen!

Först och främst, det allra viktigaste är att du faktiskt gör någonting. Hur klyschigt det än låter så är det precis så! Att röra på sig lite är bättre än att inte röra på sig alls.

Väl förbi det inte helt ologiska resonemanget finns det faktiskt ett par andra saker som är bra att ha koll på.


Vilopuls

Vilopulsen är det antal slag per minut som vårt hjärta slår i vila. Att ta reda på din vilopuls är väldigt enkelt. Du mäter pulsen direkt på morgonen, antingen med en pulsmätare eller genom att räkna antalet pulsslag under 20 sekunder och sedan multiplicera med 3. Du hittar lättast din puls genom att känna vid handleden eller på halsen.

Vilopulsen mäter du när du är lugn och avslappnad, gärna medan du ligger ned.


Maxpuls

När man tagit reda på sin vilopuls behöver man också ta reda sin maxpuls. Det är antalet slag vårt hjärta maximalt kan slå. Maxpulsen är genetiskt betingad och går alltså inte att höja. Däremot sjunker den med åldern, och det kan man till viss del bromsa genom att träna.

Att själv mäta maxpulsen är oerhört fysiskt utmanande och kräver en maximal ansträngning. Det är inget vi rekommenderar någon som inte har stor träningserfarenhet.

Ett mindre fysiskt krävande sätt är att skatta sin maxpuls med hjälp av en formel. Du räknar på 220 minus din ålder (om du är man) eller 226 minus din ålder (om du är kvinna). Denna formel ger en skattad maxpuls som stämmer bra för många, men individuella variationer förekommer.


Positiva effekter av konditionsträning

Effekterna på kroppen beror både på hur ofta du tränar, men även på träningspassens intensitet och längd. En bra rekommendation är 30 minuter åt gången, 2 till 3 gånger i veckan.

Efter ett par månaders regelbunden konditionsträning sänks kroppens vilopuls, till följd av att hjärtat blivit starkare och orkar pumpa ut mer blod och därmed också mer syre till musklerna.

Andra effekter är att blodvolymen ökar, kolesterolhalten i blodet förbättras och antalet röda och vita blodkroppar ökar. Detta medför en minskad risk för plötsligt hjärtstopp och ett stärkt immunförsvar.

Vid regelbunden konditionsträning utvidgas och förgrenar sig våra små blodkärl i kroppen, de så kallade kapillärerna. Det gör att våra muskler förses med mer syre från blodet och på så sätt kan arbeta bättre.

Ytterligare positiva effekter av konditionsträning är att sömnen förbättras, stresståligheten ökar och insulinkänsligheten stabiliseras.

Heja konditionsträning!

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här