"Jag har lärt mig så enormt mycket om träning, hälsa och hur jag ska göra för att må bra!"

När Lena blev medlem på Itrim var hon varken överviktig eller hade särskilt dåliga matvanor. Men hon levde inte särskilt sunt. Efter en vanlig förkylning drabbades hon av en inflammation i hjärnan vilket ledde till sjukskrivning och sjukhusvistelse med kortisonbehandling. Lena fick träna upp balansen för att kunna gå och springa igen.

Efter sjukhusvistelsen kände Lena att det var dags att ta tag i hälsan. Hon ville vara en frisk och stark mamma. Hennes nioårige son sa en dag: "Mamma, du är så härligt fläskig", något som kändes som en väckarklocka. Lenas pappa gick till Itrim för att skaffa sig i nya, sundare vanor och Lena hängde med.

Lenas mål var i första hand att få en sundare livsstil. Hon ville få in träning och goda matvanor i vardagen. Hon var också peppad att börja löpträna. "Jag hade försummat min egen hälsa. Nu är det min tur att prioritera mig själv." Med Itrim upptäckte Lena glädjen i att träna. Hon lärde sig mycket om mat och träning, började äta mellanmål och idag tänker hon mer på vad hon stoppar i sig. Hon anmälde sig till Midnattsloppet, som hon sprang precis ett år efter sin sjukhusvistelse.

Kände glädjen redan från början

"Jag hade tur och blev så himla peppad på en gång från början. Jag tyckte att jag fick så fina resultat och jag mådde så bra så jag hade aldrig brist på motivation. Så här bra som jag mår nu har jag inte mått på många år!"

Lena ser ingen återvändo till sitt gamla liv. Träningen och de nya matvanorna har blivit en livsstil hon inte vill vara utan. "Det ena leder till det andra. Jag har fått mer harmoni i livet och bättre självkänsla."

Var inte så hård mot dig själv

Som tips till andra tycker Lena att man ska fundera på vad det är man vill ändra på och vara noga med att sätta mätbara delmål. Det är viktigt att ha med sig sina mål hela tiden och leva med dem, då blir de konkreta. Och en viktig sak till: var inte så hård mot dig själv. Det är helt ok om du missar en träning någon gång, ta en promenad istället om det går. Se till helheten och inte minsta lilla detalj på vägen.

Lena har anmält sig till Vansbrosimmet och nya löptävlingar och känner sig supertaggad att fortsätta med sin nya livsstil. Hennes sambo tränar också.

Och pappa då? – Jodå, han tränar regelbundet och har ändrat en del på kosten. Det är aldrig för sent!

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här