Thomas

Den här dagen för fem år sedan vann Johan Olsson guld på femmilen i Val di Fiemme. Jag som älskar att se längdskidåkning hade sett framemot den där söndagen, men någon vecka innan ändrades mitt liv rätt dramatiskt.

Efter ett läkarbesök några veckor tidigare hade jag fått höra av min husläkare att mitt liv skulle bli ”bra, men onödigt kort”. Alla kurvor pekade åt fel håll, det var omöjligt för mig att hitta kläder i min favoritaffärer, det som räddade mig inom ekiperingsområdet var våra regelbundna resor till USA, ett land där man inte behöver vara bekymrad över att det inte finns tillräckligt stora storlekar...

Nåväl, efter mycket funderande och viss ångest tog jag mig i kragen och gick ett par hundra meter från kommunhuset till Itrim.

Jag visste väldigt lite om vad de hade att erbjuda, men min morbror hade testat och dessutom kommunens dåvarande ekonomichef och bägge med mycket lyckat resultat.

Missade Johan Olssons guldlopp

Så, den där söndagen när jag hade tänkt (i vanlig ordning) sitta i soffan och koppla av framför lite sport hamnade jag istället på Itrim och mitt första pass i cirkelträningen. Detta pass inföll mitt under Johan Olsson guldlopp som jag av lätt insedda skäl missade helt och hållet.

Dagen efter min första träning påbörjade jag Itrims framforskade viktminskningsprogram och jag hade ett tydligt mål. I juni skulle vår son ta studenten och mitt mål blev att kunna gå in på Agassi i Sollentuna centrum och köpa en kostym som hängde på en galge. Något jag inte kunnat göra på flera år, av viktskäl.

Jag gick i mål med att i slutet av maj ha tappat c:a 35 kilo.

Dessa fruktansvärt tunga månader av kosthållning och träning gav resultat. Och det som är särskilt härligt är att det fortfarande ger resultat.


Nu har träning blivit en livsstil

Nästan varje vecka sedan den där marssöndagen 2013 är jag på Itrim tre gånger i veckan. Den här lördagen 2018 är det exakt fem år sedan jag började. När jag bad Emil och Emma i samband med mitt pass igår att räkna fram hur många gånger jag tränat, visade det sig vara 670 pass, en av anledningarna till att vi ser så glada ut på bilden...

Nu har det blivit en livsstil, detta med att träna regelbundet. Är starkare än jag någonsin varit tidigare och har dessutom en kondition helt i klass med när jag var en vältränad 20-åring. Underbart för mig och min familj, men för buset i Sollentuna är det ett elände... 

Nu siktar jag på att leva till jag blir, minst 100. Och jag tänker leva hälsosamt och fortsätta med regelbunden träning.

Hoppas detta kan inspirera en och annan som, precis som jag 2013, behöver ta tag i sin hälsa.

Tack till all fantastisk personal på Itrim för att ni fortsätter att stötta. Tack till Gitten som då var anläggningschef och fick mig att ta steget. Tack till Maria, som var min första hälsocoach och som fick mig att hålla ut de första fruktansvärda tre månaderna av ”kontrollerad svält”. Och ett särskilt TACK till Frida och hennes härliga kollegor, som fortsätter att driva mig till att bli starkare och ännu mer uthållig under mina träningspass.

 

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här