Sofi och Hanna

Hanna och Sofi träffades under ett träningspass på Itrim. Båda har gjort en helomvändning i sin livsstil och tillsammans har de gått ned 40 kilo. Nu tränas det för fullt inför de gemensamma framtidsdrömmarna - i år är Hanna och Sofi anmälda till både hinderlopp och flera motionslopp.

LIVET INNAN VIKTRESAN

Sofi: När jag började på Itrim var jag inte lika glad som jag är idag – dålig självkänsla, jag kände mig ledsen och sov inte bra om nätterna. Det kändes som om jag var en förlorare, att jag var nere på botten. Mitt mående fick mig att undvika sociala sammanhang, då jag inte var bekväm eller hade kläder jag trivdes i. Jag fick gå på plusavdelningarna och ville helst hitta ett tält att hänga på mig och skyla mig.

Hanna: Jag känner igen mig i det Sofi beskriver. Att inte vara speciellt glad, ha dålig självkänsla, känslan av att använda kroppen som en slasktratt och att vilja strunta i allt.

Sofi: Ja, personen jag såg i spegeln kände jag inte igen. Det var helt enkelt inte jag längre.

 

TRÄFFADES PÅ ITRIM

Sofi: En dag körde jag styrketräning i vårt fina styrketräningsrum på centret. Då upptäckte jag att någon stod utanför och kikade in genom fönstret. Direkt tänkte jag att "herregud, vad gör jag för fel? Har jag vikten på hälarna, eller varför kollar hon på mig? Gör jag övningen rätt?"

Hanna: Haha! Jag råkade titta in på en tjej som var så galet stark, såg jättehärlig ut och som jag direkt ville lära känna.

Sofi: Ja, Hanna kom fram till mig och sa "vad du är grym". Hon frågade om vi kunde träna ihop. Javisst, tänkte jag. Och på den vägen är det. Det är ju så mycket roligare att vara två. Man både orkar mer och ger dessutom inte upp lika lätt.

Hanna: Precis. Glädjen, hjälpen, skratten... det hjälper till på vägen! 

Hanna: När man börjar på Itrim får man i uppgift att posta ett brev till sig själv. I mitt brev skrev jag om mitt mål; jag såg framför mig en Hanna, som hade blivit starkare och skulle vilja åka på en träningsresa. Idag känns det inte så långt bort alls.

Sofi: Jag skrev att "i framtiden, då har jag gått ned i vikt och kan ha medium som storlek". Nu har jag minus medium! Jag skrev också att mitt framtida jag nästan orkade springa runt hela sjön här hemma, en sträcka som är 5.3 kilometer. Idag har jag sprungit 2.2 mil! Dessutom har jag ställt upp i fyra mil-lopp.

Hanna: Det är riktigt häftigt!

 

RESULTATEN HITTILLS

Hanna: 10 kilo har jag gått ned. Glädjen har hittat till mig. Jag både mår och sover bättre. Jag känner mig helt enkelt härligare och dessutom full av energi.

Sofi: Jag håller med. Dessutom känner jag mig mer fokuserad, att hålla fokus på en uppgift är lättare idag än tidigare. Nu har jag lärt mig att både känna igen och acceptera mina brister. Idag gillar jag mig själv för den jag är. Jag har gått ned 30 kilo och behållit den vikten i över ett år.

Det är många som frågar mig om vad jag har gjort för att lyckas. Det är inte bara en yttre förändring, utan även en förändring personlighetsmässigt. Idag drar jag människor till mig på ett annat sätt - jag gillar att vara i sociala sammanhang, och vill helt enkelt vara med där det händer. Fler i min omgivning blivit inspirerade och själva velat prova på ett Itrim-program. Jag har sagt – KÖR! Svik inte dig själv, utan håll dig inom ramarna, håll fokus och gör det för din egen skull.

 

EN GEMENSAM FRAMTIDSDRÖM

Sofi: Nu har vi två en gemensam dröm för 2018! Vi hoppas pröva ett "Ultimate Obstacle Run". Det är ett hinderlopp, med 9 kilometer löpning. Fram till dess ska vi tillsammans köra våran positiva spiral. Träna ihop och fokusera på hälsan. Styrka och löpning kommer att gå hand i hand.

Hanna: Det känns otroligt kul! Dessutom har vi satt upp delmål på vägen: vi ska köra Arena Run ihop, och så ska jag också springa Tjurruset.

Sofi: Tjurruset var mitt mål förra året, så det ska jag givetvis hänga på Hanna i år. I år satsar jag dessutom på en Halvmara och Lidingöloppet. Det är en fantastisk känsla att kunna gå i mål på ett lopp!

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här