Vi använder cookies (kakor) för att förbättra upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies

Sömn, hälsa och vikt -7 steg till bättre sömn

Senare års forskning visar att våra sömnvanor (eller ovanor) till stor del styr hur vi mår, vad vi väger och hur vi åldras. God sömn är helt enkelt en viktig förutsättning för att vi ska må bra.

När vi sover sker den viktiga återhämtningen av både kropp och knopp. God sömn minskar de negativa effekterna av stress och kroppen tillgodoser sig med några av våra viktigaste reparerande hormoner. Sover du gott kan du känna dig i balans, pigg och alert, du kanske löser problem lättare och har bättre minnesförmåga. Sover du dåligt ökar risken för en rad sjukdomar. Ditt immunförsvar försämras och risken för exempelvis diabetes, högt blodtryck och fetma ökar.

Sömn och vikt

Om du sover dåligt eller för lite så minskar halterna av hormonet leptin, samtidigt som halterna av ett annat hormon, ghrelin ökar. Förenklat kan man säga att leptin och ghrelin samarbetar för att balansera hunger och mättnadskänsla. Om du sover för lite och rubbar denna balans kommer du lättare att känna hunger. Sömnbrist kan alltså stimulera dig till att äta mer. Se alltså till att sova ordentligt om du vill hålla koll på hungerkänslorna!

Så hur gör jag då för att optimera min sömn?

1. Träna

Regelbunden fysisk aktivitet ökar förutsättningarna för en god natts sömn. Försök träna så tidigt på dagen som möjligt för att kroppen inte ska vara "uppe i varv" när det är dags att sova.

2. Samma tid varje dag

Försök att hålla regelbundna tider för sömn. Lägg dig och stig upp på samma tider för att behålla kroppens rytm.

3. Undvik kaffe, alkohol och sena måltider

Svart och grönt te innehåller mycket koffein precis som kaffe. Ska du dricka något varmt på kvällen är örtte eller rött te att rekommendera. Varvar du ner med alkohol blir kvaliteten på sömnen dålig med flera uppvaknanden. Undvik fet mat på kvällen. Låt det gå minst tre timmar efter en måltid innan du går och lägger dig. Undvik rökning helt. Rökning sänker nivån av det viktiga sömnhormonet melatonin.

4. Gör sovrummet till en lugn plats för vila 

Försök att inte göra det till en arbetsplats. Kanske till och med införa skärmförbud i sovrummet?

5. Varva ner inför natten

Utsätt dig inte för starkt ljus eller ljud innan du ska sova. Undvik att stirra in i en skärm. Ta ett varmt bad. Ta dig tid för reflektion. Det blå ljuset från din skärm påminner om dagsljus och stör kroppens dygnsrytm. Välj hellre att varva ner med en "riktig" bok, ett klart bättre alternativ än att surfa på Facebook, det sista du gör innan du somnar!

6. Håll sovrummet mörkt och kallt

Dra för gardinerna och undvik att ha en nattlampa på. En dimmer som du vrider ner till minimum i badrummet kan vara en bra idé om du behöver gå upp på natten. Håll sovrummet svalt så signalerar det till kroppen att det är dags att sova.

7. Good morning, sunshine!

När du vaknar, tänd upp ordentligt och släpp in dagsljuset. Då går det snabbare att bli pigg.

  • Vi kan garantera att du går ned i vikt. Här är vårt löfte till dig.

    Med Itrim har du allt att vinna och inget att förlora. Förutom de kilon du vill bli av med förstås. Det kan vi garantera: Vi lovar nämligen att du som följer vår metod går ner minst 7 kilo eller når ett BMI under 25 efter ett år! Annars får du pengarna tilbaka.

  • 8 av 10 av våra medlemmar behåller vikten över ett år

    De första 12 veckorna med Itrim ger ofta snabbt resultat. De flesta av våra medlemmar tappar mellan 10-30 kilo under den här perioden. Men att gå ner mycket i vikt snabbt brukar sällan räcka för ett varaktigt resultat – och det är här vår metod kommer in. 8 av 10 av våra medlemmar behåller sin nya vikt ett år efter viktminskningen.

  • Säg upp ditt medlemskap när som helst.

    Itrim är för dig som verkligen bestämt dig. Vi är världsledande på viktminskning med en trygg metod som verkligen fungerar. Därför kan du också välja alla våra medlemskap utan bindningstid – och säga upp det när som helst. Resten är upp till dig.