Följ med under Ett år med Itrim

I november 2023 började våra medlemmar Anna och Annamaria på Itrim Change för att få ett lättare och friskare liv. Här kan du följa med på deras resa med utmaningar och framgångar vecka för vecka. 

Boka en gratis timme för din hälsa och följ med du också, du har allt att vinna och inget att förlora!

Boka en gratis timme för din hälsa

Anna Rönnelöw

Bor: Vendelsö

Ålder: 44 år 

Familj: Sambo och fyra barn

Yrke: Arbetar med utbildning och personal samt driver eget företag. 

Drömmer om: Gå ner 30kg och orka med mina fritidsintressen - fjällvandra, bestiga berg och paddla kajak. Jag hoppas att året med Itrim blir en satsning för livet, för att jag ska kunna vara den mamma, dotter och sambo jag vill vara.

Annamaria Hård

Bor: Nacka

Ålder: 46 år 

Familj: Tonårsdotter

Yrke: Arbetar på en resursenhet för barn som av olika anledningar inte kommit in på gymnasiet.

Drömmer om: Bli en starkare och lättare version av mig själv. Jag har haft några tuffa år, där fokus legat på praktiska göromål och att få känslor i balans. Nu hoppas jag på att få verktyg för en långsiktig förändring och bli en sund förebild för min dotter.

Anna vecka 18

Nu ska jag börja äta ännu mer vanlig mat. Jag märker att det är otroligt viktigt att jag har förberett lunch så att jag inte faller för frestelsen att äta nåt onyttigt. Det har redan hänt både en och två gånger. Jag älskar sushi och det är ganska lätt för mig att ge mig själv olika ursäkter för att välja det istället för något bättre, tex en sallad. Det ligger ett sushiställe i samma hus som kontoret medans jag måste gå en bit för att köpa en sallad.

Så att se till att det finns sallad i kylen på jobbet är verkligen att föredra! Men återigen är det planering, planering, planering! Och det är svårt att bli mätt på samma sätt! Tänk att jag tidigare aldrig var hungrig och nu är jag hungrig hela tiden! Måste komma ihåg att dricka mer vatten och te! Det hjälper faktiskt när suget är som värst!

Och hittills har jag klarat av att fortsätta ned i vikt och upp på berget!

Anna vecka 17

Den här veckan är en av mina favoritveckor på året! Både alla hjärtans dag och min födelsedag inträffar inom en veckas tid. Så det blir och många blommor från familj och vänner och det är härligt sådär mitt i vintern! Det firades dock utan varken gelehjärtan eller tårta . Jag saknade faktiskt inget av det. Men istället lyxade vi till det med en riktigt god middag. Suovas och hembakta gahkkus. Allt blir lite godare över öppen eld! 

Anna vecka 16

Har avverkat en härlig vecka hemma i Jokkmokk. Det var dags för årets vintermarknad och då är det alltid kul att komma hem! Man träffar så otroligt mycket gamla vänner och bekanta och hela samhället fylls av liv, knallar, renrace och vackra koltar! Jag har fortfarande noll intresse av att dricka alkohol vilket är intressant! Jag trodde faktiskt att just en sån här ”hemvändartillställning” med krogbesök 3 kvällar på raken skulle göra mig sugen på några glas men faktiskt inte! Har inget behov av att dricka alkohol och tror att det har att göra med att jag vet att jag:
1 - inte bränner något under tiden man har alkohol i kroppen och 2 - alkohol gör ofta att jag blir sugen på en massa skräp! Jag tillät mig köpa ett hekto marknadsnougat, de kan man ha i frysen och ta en liten bit då och då bara! Det är på något sätt viktigt att inte förbjuda sig för mycket utan lära sig hantera sina frestelser! 

Annamaria vecka 16

Nyss hemkommen från en fantastisk vintersemester i Sälenfjällen. Den bjöd på allt önskvärt. Fokus på veckan var att min dotter Hedda äntligen skulle få lära sig åka skidor. Jag själv har haft den fantastiska förmånen att få åka skidor under hela uppväxten. Nu var det på äntligen hennes tur.

Vi hade tidigare konstaterat att jag inte skulle vara den som lärde henne. Det blev istället hennes 11-åriga kusin som gjorde det. Och som hon gjorde det! Är otroligt imponerad över såväl skidläraren som eleven. Nu kan hon åka skidor, jippi! Själv har jag blivit kräsen och lite bekväm. Vädret lämnade verkligen mer att önska, så för mig blev det riktiga långpromenader med min pappa och min svägerska. Härligt för såväl kropp som knopp.

Jag känner mig tryggare och tryggare vad gäller att äta. Det skapar lite oro när det blir avvikelser så som veckan som varit, men det är verkligen inte särskilt svårt att hålla sig till planen. Visst gör jag någon liten avvikelse då och då, som ett glas vin eller som en tårtbit på min födelsedag (just det, passade på att fylla åt när hela släkten var samlad. Smart va?).  Det är dock så som min hälsocoach Ulrika säger, att en liten avvikelse behöver inte innebära att jag jag sabbar allt. 90/10 - det är inte allt eller inget - hjälper så bra för mig!

Veckans + Att åka skidor sida vid sida med min dotter 

Veckan - vädret var inte kul alls, med undantag för en av dagarna 

Anna vecka 15

Jag har börjat introducera vanlig mat efter Itrims Handflatemetod för viktminskning, och det går sådär om jag ska vara ärlig. Det är mycket svårare än jag trodde faktiskt! Ofta under mina första första månader på ersättning fick jag höra ”men gud så starkt av dig att klara av att bara äta sånt där” men det är ju så mycket enklare! Allt är i balans, man är aldrig hungrig eller sugen på nåt! Med mat får jag mycket starkare sug efter allt, är hungrig hela tiden och har lätt för att äta hela tiden.

Det här är mycket svårare än jag trodde! 

Jag försöker planera och se till att jag har mat hemma som är bra, men det är svårt! 

Har haft några dagar där jag känner att jag helt tappar fokuset. Men försöker tänka att det är ok att avvika ibland, bara man går tillbaka till rätt väg sen igen!

Annamaria vecka 15

Att ta hand om mig själv – att unna mig! I helgen var jag på massage, en sent inkasserad och mycket efterlängtad julklapp från min kära storasyster. Det kändes lite som de samtal jag har med min hälsocoach Ulrika, att det blev lika delar en slags terapisession och balsam för själen, som välbehövlig kärlek för min kropp.

Jag fick bland annat en påminnelse om andningens betydelse för mitt välmående. Kan tyckas självklart, men verkligen, vilken skillnad det är att andas och att ANDAS. Att till exempel passa på att sträcka upp armarna någon gång i bland – i samband med några andetag och dessutom låta riktigt högt vid utandning.  Jag ska tänka mer på att hitta mer tid för mig själv, eller åtminstone göra saker där jag själv utgår från vad jag vill. Jag vill sitta på en varm, solbelyst berghäll, kanske i en skog någonstans, någon gång. Jag vill galoppera iväg på mitt val av vildhäst, vilket i mitt fall skulle motsvara en cykel. Kan det vara så att vi fått lite mer solljus, att dagen känns längre och livet känns tack vare det lite lättare? Spelar det egentligen någon roll? Jag känner mig lättare,  i alla fall lättare till mods och jag tror jag börjar känna lite vårkänslor i kroppen!

Veckans + min egna omsorg om kropp och knopp

Veckans - har kommit på att våra cyklar är utspridda på olika platser i stan.

Anna vecka 14

Återigen en vecka av väldigt mycket stress och den här gången både fysisk och psykisk! Dock inget som egentligen går att göra nåt åt, då jag håller på att tömma mitt gamla barndomshem, så jag får bara härda ut! 

Nu ser jag tydligt ett mönster och känner hur kroppen fullständigt skriker efter snabba kolhydrater när jag blir stressad. Men att andas djupa andetag funkar rätt ok! Det och njuta lite av en vacker natur, att solen skiner vackert genom träden eller att fåglarna kvittrar! 

Ännu en gång märker jag att rutinen att se till att äta var 3:e timme som jag har kommit in i så bra verkligen hjälper mig. Jag förstår att jag kommer att behöva förbereda mig inför att äta som vanligt eftersom jag numer har blivit van att all mat jag ska äta är klar på bara nån minut! En bar eller färdig shake är redo direkt och jag har även fått i mig det jag ska äta på mindre än 5 minuter. Det kommer att ta betydligt längre tid sen, både att fixa maten och äta den. Så även här måste jag börja ställa om, och skapa nya, fungerande rutiner! 

Men ikväll ska jag till gymmet och jag längtar verkligen efter att få låta musklerna få jobba lite efter de dryga 200 milen stillasittande i en bil! Jag blir fortfarande glatt överraskad över att jag längtar efter varje träningspass! 

Annamaria vecka 14

När jag sökte till ”Ett år med Itrim” så hade mitt liv under lång tid, jag vad ska man säga… lämnat mycket att önska. Som tur är så ser livet väldigt annorlunda ut nu. Privat mår jag för tillfället bättre än någonsin. Många delar börja äntligen, med hårt arbete ska tilläggas, falla på plats.

En viktig bit, i detta 10 000 bitarspussel, har dock ännu inte fallit på plats. Eller snarare, vägrar att passa in det i övrigt vackra motivet.  Det är när den här biten blir allt för dominerande i min vardag som jag tyvärr fortfarande hamnar i sämre vanor och en tydlig konsekvens är att jag börjar slarva med maten. Det som händer är att jag såklart blir mer trött, mycket på grund av påfrestning i sig, men även just för att jag inte äter som jag bör. Jag tappar snabbt motivationen, mina goda vanor byts snabbt ut mot sämre.

Men det som är så otroligt lyxigt nu är att ha Ulrika, min hälsocoach. Att ha någon som sådär lite utifrån och ändå med ganska bra koll på mig, stöttar i mina tankar och riktar vänlig men bestämt riktningen rätt igen. Ulrika pratar bland mycket annat om något jag gillar och som har fastnat hos mig. Det är att tänka 90/10 vilket i stora drag innebär att om man gör 90% ”rätt” så behöver inte resterande 10% vara så farligt att inte göra lika ”rätt”. 

Att dessutom lära sig tänka att ”unna sig” inte bara handlar om saker som godis, vin, osv, osv utan även försöka träna sig i att tänka att ”unna sig” ocksåkan handla om att unna sig ett skönt träningspass, en cykeltur, tid för sig själv osv. Jag kommer framöver öva mig extra mycket på just det!  Vad är egentligen att unna sig, eller snarare unna mig?!

Veckans + den påtagliga energin jag får av träffarna med min hälsocoach Ulrika

Veckans - bristen på solljus

Hälsocoachen Ulrika svarar:

Att få följa Annamaria på hennes livsstilsresa är verkligen fint. De nya beteendeförändringar/- förbättringar och insikter som hon gjort  är minst sagt fantastiska! Framför bevisar Annamaria att  livsstilsförändring är en mental process!
 
Vi lever mycket i våra tankar. Hur vi tänker påverkar vilka val vi gör. Tankar, känslor och beteenden hänger ihop. Tankar kan verkligen både hjälpa men också stjälpa oss....
 
Jag arbetar som hälsocoach i många år och stöter då och då på tankesätt som kan stjälpa oss . Ett sådan är  "Allt eller Inget tänk" (istället för 90/10-som Annamaria  beskriver) Om man vid något tillfälle tappar kontrollen över tex en middagsbjudning och äter och dricke mer än planerat så ger upp istället för att fortsätta. Man tänker att "nu är allt förstört".
 
Jag brukar jämföra det med ägg. Om du tappar ett så tar du väl inte alla andra ägg i kartongen och kastar alla?!  Iställer använder vi oss av 90/10-regeln. Blev det fel 10% så kan jag firtfarande påverka och göra rätt restrerande 90%. Det ären tanke som hjälper oss! Ett förhållningssätt som leder oss fram.
 
Livsstilen är en pågående process- öva öva öva! Och FORTSÄTT...

Anna vecka 13

Jag har varit väldigt stressad på sista tiden. Det har varit mycket både i jobb- och privatlivet, och jag märker att det är här jag har min akilleshäl!

Jag har vetat sen tidigare att jag äter när jag mår ”dåligt” och nu blev det väldigt tydligt. Mycket eftersom jag har mått så bra under så lång tid och min kropp har känts så mycket bättre i allmänhet så blev det så tydligt när det infann sig en oro och ett sug som jag inte känt på länge. Sug efter snabba kolhydrater, onyttig mat, snacks osv. samtidigt som (och kanske på grund av att) min hjärna jobbar i 190km/h på flera olika områden samtidigt. Jag märker att det är otroligt viktigt att bibehålla rutinerna i de här stunderna. Dricka mycket vatten och hålla tiderna, alltså äta var 3:e timme som jag brukar. Om jag gör det går det bättre även om det inte försvinner. I söndags hade jag ett weak moment och tog lite snacks som fanns kvar från helgen, men blev så irriterad på mig själv så jag tog på mig träningskläderna och drog ut och sprang (joggade) 5 km. Det slutade med att jag fick ont i knät, men det kändes ändå lite bättre efteråt.

Återigen fick jag en bekräftelse på att jag ska äta sånt som jag mår bra av, och snacks mådde jag ju inte bra av eftersom jag gjorde mig själv besviken! Så det är också en bra reminder till mig själv när jag ska börja äta vanlig mat! Håll rutinerna, se till att det finns bra och näringsrik mat och stressa mindre! Det här ska jag prata med min coach om näst gång vi ses.

Men det är fortfarande kul att gå till gymet, och särskilt PT-small Group passen! Man blir så himla glad av dem!

Annamaria vecka 13

Att börja äta mat igen, dvs inte endast kostersättning, är förknippat med lika delar lättnad som oro. Jag har lyssnat på så många som berättat om det här steget. Jag ska nu alltså börja äta två måltider mat, och resterande två eller tre fortsatt kostersättning. Till min hjälp har jag dock  Itrims Mealsizer® men just nu minus kolhydrater. Det har varit och är en stor trygghet att äta kostersättningen. Jag vet att jag får i mig näringsriktigt, bra mat. Att äta vanlig mat är såklart en större smakbild, mer konsistens (oj vad jag har saknat just olika konsistenser) och öppnar upp för ett socialare sammanhang igen.

Det som händer i mitt fall är i alla fall är följande: jag har blivit en mästare på att äta sallader, främst innehållande kål, kål i alla dess former. Hittar även på lite lättare varianter på vinägretter där det stående inslaget är japansk soja. Magen håller sig stabil trots kålintaget och bara det känns toppen. Proteinet kan variera men tryggheten blir just salladen. Just nu är det dessutom faktiskt inga som helst problem att utesluta kolhydrater. Saknar det nästan inte  alls längre. Det enda jag verkligen kan få cravings för någon gång ibland är en riktigt härlig smörgås. Annars nästan inte alls. 

Anna vecka 12

Nu har jag ätit måltidsersättningar i ungefär 10 veckor. Jag har gått ner 22,4 kg hittills och har kommit ungefär 2/3 på väg till mitt mål!  Nu har jag och min personliga hälsocoach börjat förbereda för en introduktion till vanlig mat också. Det är nog det jag själv är mest orolig över. Det är ju så enkelt, så tryggt och så smidigt med kostersättningen! Jag vet exakt vad jag ska äta varje dag. Jag är aldrig hungrig eller sugen och jag behöver inte tänka!

Men snart ska jag börja planera, förbereda mat, se till att jag vet vad jag ska äta och när. Jag är samtidigt nyfiken på hur det blir och jag ska sätta mig och skapa lite olika måltidsförslag så att jag alltid kan hitta något som passar utan att behöva tänka för mycket! Jag behöver några olika alternativ till de olika typerna av måltider som frukost, lunch/middag och mellis. Det ska bli kul!

Något som är riktigt roligt också är att jag plötsligt kommer i en massa kläder som inte alls har passat för bara några månader sedan! Det tillsammans med den lätta känslan i kroppen är bland det bästa med det här! Jag är så tacksam över att livet återvänder! 

Hälsocoachen Elaine svarar:

Maten, dvs vad, när och hur vi äter, är något jag och Anna har bollat sedan start. Vi har pratat om att det kommer komma utmaningar och tuffare veckor. Genom att förbereda sig mentalt, ha en tydlig plan och påminna sig om sin målbild så blir det lättare. Jag har även varit tydlig med att Anna ska känna sig trygg i att under de här perioden ha mig som coach att bolla tankar och funderingar med och få verktyg av.
Vi fokuserar på det som känns positivt med den här perioden, nu börjar nästa del av resan. Anna ska ta till vara på sin nyfikenhet kring hur det ska bli. Det hjälper henne.

Annamaria vecka12 

Så var det det här med min lite onda kropp. Jag har så länge jag kan minnas haft lite småproblem med ländryggen. Tycker att viktnedgången inneburit att de besvären är mycket, mycket bättre. På senaste PT Small Group så märkte jag en annan rätt häftig grej. Oj vad otroligt mycket lättare det är att röra sig, 15 kg mindre att bära på gör sitt. Men en ny krämpa har uppkommit, och jag vet om det är för att jag liksom kan ta ut mig mer. Har nämligen ett knä som gör ont. Mitt gamla jag hade troligen sett detta som en ursäkt för att inte träna alls. Men som tur är så finns den underbara personalen på Itrim. Har nu istället för att stanna hemma fått fint stöd och hjälp att såväl träna upp mitt knä som att fortsätta träna de delar som faktiskt INTE gör ont, dvs typ alla…

Det är så jäkla kul att träna nu så hoppas och tror att det här bara blir bättre för hela kroppen. Men visst, lite nedslagen känner jag mig. Så otroligt viktigt för mig att inte bli själv i mina tankar och i stället dela med mig till hälsocoach Ulrika och de andra som är på centret. Så tack alla på Itrim Sickla!

Veckans + Flytten till ny lägenhet närmar sig med stormsteg

Veckans - Kommer sakna Kvarnholmen med Maija och Bruno

Anna vecka 11

Jag har precis kommit hem från en 4 dagars resa till New York med mina söner. Så nu tänkte jag berätta lite om hur det var att köra 100% itrims måltidsersättningar på den här resan. 

Jag hade planerat att äta gröt till frukost, soppa till lunch och sen bars och smoothies till mellis, middag och kvällsmål.

Jag var först lite orolig över hur det skulle gå med allt. En sak var om jag skulle få ta med mig sakerna in i landet, men det var inga problem. Jag packade ner förpackningarna med innehållsförteckningen till gröten och soppan, och skickade såklart allt i det incheckade bagaget. Jag tog sen med ett par bars och en smoothie till flygresan. Jag tog även med en stor vattenflaska på flyget. På Arlanda har de ett nytt system i säkerhetskontrollen, så man får ta med en massa vätska, så det var smidigt! Jag var också lite orolig över hur jag skulle kunna tillaga maten, men det visade sig gå hur smidigt som helst! Varje morgon hämtade jag upp två koppar tevatten. Den ena gjorde jag gröten i, som jag åt till frukost, och den andra gjorde jag soppan i som jag sate i en termosmugg, redo att dricka till lunchtid! Sen ett par bars och smoothies i ryggan tillsammans med vattenflaskan. De kunde jag sen portionera ut som det passade under dagen. Och med tanke på att vi alltid var på språng så passade det oerhört bra med de snabba enkla måltiderna som kunde intas varsomhelst och närsomhelst! 

Så, tips om man ska resa är: 

  • Planera måltiderna som ska intas, och ta några extra av de som inte kräver nån tillagning utifallatt!
  • Ta med en ryggsäck där du kan ha din dagsranson av mat och vatten.
  • Ta med en termosmugg som du kan ha soppa i som du gör i ordning vid frukost.

Jag hann också med ett gympass på hotellet, men oftast var man rätt slut på kvällarna eftersom vi hade ett ganska intensivt schema. Jag landade på totalt ca 80 000 steg och 80km prommis på Manhattan!  Både fredag och lördag avverkade vi 22,5 km per dag! Men bästa sättet att utforska Manhattan på är ju just att gå. Det finns ju så mycket att se på överallt! 💪

Anna vecka 10

Nu har nyårsafton och hela 2023 passerat. En av sakerna i mina nyårskarameller är tacksamheten över Itrim! Jag har verkligen fått en rejäl push i rätt riktning och det känns så himla bra att börja det här året på rätt väg! Inga nyårslöften om att jag ska börja träna och äta mer nyttigt! Det är redan en del av min vardag! Mitt löfte till mig själv i år är att hålla mig på rätt väg. Det kommer inte alltid vara så här enkelt, det förstår jag också! Men ett år från idag vill jag kunna tacka mig själv för att jag gett mig rätt förutsättningar för att må bra!

Jag har ätit ”vanlig” mat på nyårsafton och skålade på tolvslaget med en klunk bubbel! Jag har upptäckt att det är viktigt att inte försaka för mycket av de små sakerna i livet, utan tillåta det lilla för att undvika det stora. Jag avslutade året med träning nästan varje dag det var öppet på gymet för att känna att jag skulle kunna äta nyårsmaten med gott samvete! Och idag, första dagen på nya året var det dags för träning och invägning igen! 

Jag trodde faktiskt att jag skulle ha gått upp i vikt sedan min senaste vägning innan jul, eftersom jag ätit så mycket mat, men glädjande nog hade jag gått ner 1.5 ändå! 🙏

De tillfällen som jag har ätit vanlig mat har jag fokuserat på att äta mer grönsaker, mindre fett och kolhydrater, men ändå inte känna att jag förbjuder mig själv nåt. Jag väljer gärna bort vissa saker och särskilt att ta mer av nåt bara för att det är gott. Jag lyssnar in kroppen och försöker hitta första tecknet på mättnad och bestämma mig för att det räcker då! Det är en otroligt skön känsla att inte bli proppmätt och jag känner att jag ifrågasätter mig själv alla tidigare år med varför jag ätit mer efter att jag väl har blivit mätt bara för att det är gott? Det är ju ingen skön känsla alls!

Däremot är det rätt skönt att ha mer energi i kroppen när jag tränar så det ska bli väldigt spännande att börja introducera vanlig mat igen! Men inte riktigt ännu! 

Annamaria vecka 10

Första jobbveckan -  Rutiner, rutiner, rutiner… vanor, vanor, vanor.
Har kanske tidigare och främst de senaste två åren varit mycket av de dåliga rutinerna eller dåliga vanorna. Nu känns det ändå som jag brutit rejält med just dåliga vanor. Det finns absolut inga genvägar, men definitivt saker som underlättar. Planering är ju rätt bra. Som att t ex  ha med sig ett mellanmål när jag inte vet hur länge jag ska vara borta.
Det är supertydligt (kanske självklart??) att frestelsen blir mycket större när det gått typ 3 timmar. Så jag försöker tänka på att vara jättenoga med främst mellanmålet på eftermiddagen. Det var tidigare just vid den tiden som jag väldigt ofta tyckte att jag såväl var tvungen att få i mig något, gärna sött och/eller fett, som nödvändigt att äta ju höja energinivån snabbt.

Just i och med snabbheten så är favoriterna just nu Meal Bar Mint Chocolate eller Smoothie Apple, kiwi & Ginger ingefära. Jag är dock av självklara skäl mer hungrig nu. Jag har promenerat i snitt en timme per dag under julen och nu har min PT Small  Group med tabata kommit igång. Det är precis den här typen av funderingar som det är så skönt att kunna bolla med min hälsocoach Ulrika. 

Veckans +  PT Small Group

Veckans -  En trötthet som infinner sig direkt efter ledighet (så konstigt) 

Anna vecka 9

Idag var jag tillbaka på gymet igen efter julen. Det var väldigt skönt att träna igen och det är härligt att känna att jag saknar att träna när jag inte gör det! Eftersom jag har ätit vanlig mat under julen hade jag mer kraft och ork vilket också var skönt och gav lite försmak på hur det blir sen! På julafton var det gott att äta vissa saker som jag saknat, som lax, sallad, mammas köttbullar och grönsakerna som grönkål, brysselkål mm.

Det är rätt kul ändå att jag saknar bra mat och inte alls är intresserad av att äta en massa godis, bullar kakor, choklad eller så. Utan det jag verkligen ser fram emot nu är riktig och bra mat! Det känns lovande! Men jag märker också hur enkelt det är att ”glömma bort” att äta.

Jag har ju kommit in i en jättebra rutin nu där jag äter var 3:e timme och aldrig är hungrig. Men nu när jag åt vanlig mat blev det bara 3 mål och ingen mellis. Även om jag åt lite och nyttigt så tror jag ändå att jag borde skapa bättre förutsättningar för att få till mellanmålen också! Men idag var jag tillbaka på måltidsersättningarna vilket känns skönt. Det är ju så tryggt, enkelt och bekvämt!

Idag kände jag mig extra stark på gymet, så jag bjuder på en Starke Adolf bild! 🤣

Ser fram emot 2024!

Annamaria vecka 9

Nyår - Jag har ätit mat! 
Måste stanna upp och skriva lite om det. Det jag saknat mest är konsistenser, att det liksom händer något när man äter. Som att det knaprar, knastrar… men jag har även saknat en bredare smakbild. Nu har jag börjat nosa på det i alla fall.  En måltid om dagen är det som gäller just nu och fortsatt utan kolhydrater. Gissa om jag ändå saknar bröd, pasta, bröd, bröd och bröd. Men jag har, hittills i alla fall, lyckats hålla mig till målet och tänker att jag snarare ska komma ihåg att äta regelbundet istället och på så sätt undvika att bli väldigt hungrig. Jag fortsatte i helt rätt riktning i min vikt-och hälsoresa. Känner mig pigg, stark och glad. Nytt år, och en massa roligt som händer framöver. Mer om det i kommande uppdateringar ;)

Veckans +  Heddas och min efterrätt på nyårsafton 

Veckans -  Ingen nyårsdagenpizza

Anna vecka 8 

Wow -17,8 kg - nu har jag kommit halvvägs till mitt mål - det känns helt otroligt! Det har faktiskt både gått snabbt och varit väldigt enkelt. Jag äter mina kostersättningar och tränar tre pass i veckan  och det rullar liksom på. 

Jag känner mig inte fast eller låst av att inte äta och dricka ”som vanligt”. Det är ganska skönt att aldrig behöva fundera på vad man ska äta. Jag känner mig lätt i kroppen, är aldrig hungrig eller sugen på något och har mycket mindre oro i både kropp och huvud. Jag vet ju att en stor del av den oro man kan uppleva kommer från att tarmarna inte har det bra, och det är väldigt påtagligt just nu. Jag känner mig så mycket lugnare inombords och det känns så skönt. Jag har vid tre tillfällen under dessa 8 veckor ätit ”vanlig mat” vid olika tillställningar där det inte känts som ett alternativ att inte äta, och det gör också att frihetskänslan ökat. Att man inte bygger upp nån slags ”sen ska jag äta ditten och datten” som man förbjudit sig under så lång tid. Jag får äta vad jag vill. Men jag märker själv att jag väljer att äta bra, nyttigt och det kroppen mår bra av de gånger jag ätit vanlig mat. Mer grönsaker, lagom med protein, mindre kolhydrater och fett. Det är bra att jag har fått information om Itrims modell ”Handflatemetoden” så att jag har en uppfattning om vad som kan vara en bra och rimlig mängd och av vilka kostkällor för att hålla mig på banan. 

Nu är det snart jul, istället för att göra knäck och kola blir det en julig jättegod sallad med grönkål, rött äpple och apelsin och  ugnsrostad brysselkål och grönkål, som är himmelskt gott! 

Jag passar på att tacka för alla härliga hejarop och all pepp jag får på mina inlägg - jag blir lika glad varje gång!

Bjuder på en bild från början av resan och idag, kul att se skillnaden.

Önskar er en riktigt God Jul! 

Annamaria vecka 8

Jul

Dags att lämna Stockholm för en vecka. Nu händer det saker vill jag lova. Nu ska jag börja äta ett ”vanligt” mål mat om dagen. Mycket passande med tanke på kommande jul- och nyårsfirande ;-) Det känns så lyxigt att få utöka smakpaletten lite och samtidigt kanske lite oroligt. Oron består av många delar. Jag tänker att jag är rädd för att överäta, att hamna i gamla (o)vanor och bli mekanisk igen i mitt ätande. Ett av mina stora problem tidigare var just att inte tänka så mycket på vare sig vad jag åt, som hur mycket jag faktiskt fick i mig. Jag är även orolig för hur magen ska reagera. Har inte den lättaste och mest samarbetsvilliga magen. Kostersättningen har nämligen fungerat fantastiskt bra för just magen, framförallt tror jag att regelbundenheten och en helt rätt sammansättning av allt jag behöver gynnat den och stillat oron. Har dessutom fått tänka till gällande att få i mig bra med vatten, en kan tyckas enkel sak för att må lite bättre, men ack så svår tydligen att få till.

Något jag kommit fram till som underlättar den här resan är att vara öppen med vad jag gör för nära och kära. Som till exempel nu inför jul. Som jag tidigare skrivit så finns det så mycket socialt jag (vi) gör som är förknippat med att äta och dricka. Jag har därför inför ledigheten berättat vad jag kan och inte kan äta och dricka för mina nära och kära. De är väldigt peppande och förstående.  

Anna vecka 7

I fem dagar har jag varit helt däckad. Jag var och tränade förra tisdagen när jag kände att orken bara rann av mig och senare på kvällen la jag mig i sängen under dubbla täcken i feberfrossa och början av en influensa, sen tog jag mig knappt ur den sängen på flera dagar. Det var länge sedan jag var så slut och kanske har det att göra med mitt redan låga energiintag, men herregud så tacksam jag har varit över Itrims shakes, soppor och bars den här veckan. Jag har inte haft orken till att varken laga eller äta något annat den här veckan.

Varje gång jag missat en träning i veckan har det gjort lite ont i mig, för jag har plötsligt börjat gilla att träna och den sköna rutinen som jag är i nu. Framför allt saknar jag alla härliga människor på mitt center som fyller på med energi varje pass och den där sköna känslan efteråt av att jag har gjort något bra för mig själv. 
Och med tanke på det, såg jag det här ordspråket häromdagen. Jag har sett det förut och ofta tänkt på ost, choklad eller nåt bakverk kanske. Men nu upptäckte jag att jag tänkte på ett annat sätt. ”Eat what makes you happy”, handlar ju om att äta sånt som jag mår bra av, som magen och kroppen mår bra av, vilket gör att jag själv i slutändan mår bra. Så nu ska den upp på min inspirationsvägg!   

Annamaria vecka 7

Sista arbetsveckan innan julledighet. Hade ett långt samtal med coach Ulrika kring mina träningsvanor - eller ovanor kanske jag ska kalla det. Det har varit så lätt att träna när det gäller PT- small group, men inte alls på samma sätt är jag ska träna på egen hand. Det blir som en form av terapi att få sitta ner och bara prata om sig själv vid våra samtal. Ovant och lite tufft ibland att vara ärlig med sig själv. Kommer samtidigt alltid fram till de där små, små nycklarna för att jag ska ta mig vidare. Att PT small group passar mig har mycket att göra med att jag känner ett ansvar för gruppen, just för att. vi är för få. När hela den här resan ska handla om att göra något för min skull verkar ha lite gått mig förbi. Jag tog i alla fall ett beslut om att bestämma dagar som jag ska träna på och prioritera det likväl som annat som jag gör. Tänker att det här är precis som med allt annat, får väl öva lite på att fokusera på mig själv.
Så nu åker jag hem till barndomshemmet och fixar hår och kommer i julstämning.

Veckans +

Dotterns julspel (trevligheterna bara fortsätter)

Veckans –

Inte handlat en enda julklapp än

Anna vecka 6

Nu kommer en tid av diverse utmaningar, december med all slags julfika, glöggmingel, julbord etc. Här märker jag att det underlättar massor att jag varit så öppen och tydlig med min omgivning gällande min målsättning. Alla vet att jag inte äter eller dricker nåt annat än Itrims produkter just nu. Sist jag var på glöggmingel hade värdinnan fixat en flaska bubbelvatten i en god smak som bara var till mig.  Jag tog också med Meal Bar Mint Chocolate som är supergod att festa till det med. Det gick verkligen över förväntan bra. 

På jobbet har de också låtit mig få se menyn till årets julfest, för att avgöra om jag kan äta något av det eller om jag vill komma med några önskemål. Här har jag och min coach också gått igenom hur jag ska förhålla mig till de olika tillställningarna. Det härliga är att jag får äta vad jag vill, men jag vill inte äta allt. Jag väljer själv att avstå från de saker som jag vet inte ger mig mitt önskade resultat. Det är en härlig känsla och jag känner inte heller att jag gör några uppoffringar, jag bara väljer det som jag mår bra av.

I övrigt har jag också satt några delmål på min långa resa. Det är både milstolpar i vikt, men också en del träningsmål. Och igår nådde jag två av mina delmål: - 15kg och att orka ”plankan” i två minuter, så himla roligt! 

Och jag är också så himla tacksam över all pepp och alla hejarop jag får längs vägen! 

Annamaria vecka 6

I veckan var det sista PT small group- träningen. Jag har tränat core en gång i veckan, och sista träningen kände jag verkligen en stor skillnad på ork och styrka. Otroligt häftigt. Det är både peppigare och enklare att träna när jag väger drygt 10 kg mindre. Tack Malin och träningsgänget. Ni har verkligen gjort måndagskvällarna så mycket roligare. Nästa termin kommer jag köra Tabata. Efter samtal med coach Ulrika så känns det som ett bra komplement till den egna träningen i EGYM. Fortsätter i övrigt att upptäcka juliga och stämningsfulla upplevelser som inte innefattar ätande. Denna vecka har det varit luciafirande, med ingen mindre än min egen dotter som Lucia. Vackert så det förslår.

Veckans +  Självklart Lucia

Veckans –  Svårt just nu med träningsmotivationen

Anna vecka 5

Nu ska jag erkänna en sak, jag hade fel! Jag har ofta valt en sanning i mitt liv, att jag inte har tid att träna. Att träna tre dagar i veckan har känts oöverstigligt, men det handlar ju faktiskt bara om att prioritera och skapa sig den tiden för sig själv. 

Något jag gjorde direkt, när jag började med Itrim,  var att lägga in fasta träningstider och dagar i min kalender. Det blev en märkbar skillnad, för plötsligt visste jag direkt vilka dagar och tider jag är uppbokad för träning. Resten planeras sen. Planerade tider gör att hela min grundinställning har ändrats. Jag är medveten om att jag ska träna hela dagen och det gör att jag förbereder mig för att träna tidigt, planerar måltiderna ochnär jag åker hem är jag mentalt redo så jag inte slänger mig i soffan och slöar till.

En annan sak som jag också märker nu är att det är en stor fördel för mig att lägga träningen på vardagar. Då har jag fortfarande möjlighet att göra saker fritt på helgen och om jag av någon anledning skulle missa en av träningsdagarna finns det många andra dagar kvar att ”ta igen det” på. 

Sen är det rätt skönt med de passen jag kör i maskinerna, de som ställer in sig själv och säger åt mig vad jag ska göra. Jag behöver bara ta mig till gymet, träningen går av bara farten. Men allra bäst och roligast är PT Small Group (personlig träning i liten grupp). Vi är ett riktigt härligt gäng och har en fantastisk coach i Frida (på bilden) som pushar och peppar oss genom passen! Bra tempo, mycket energi och alltid helt slut efteråt.  Ändå längtar man redan till nästa pass så fort det är slut! 

Annamaria vecka 5

Veckorna innan ledigheten och det känns som att jag upplever det positiva med att äta regelbundet. Det är kostersättning som gäller för hela slanten, men jag äter numer en rätt per dag som är lite mer ”matig” rätt. Har en klar favorit i proteinpannkakorna. Jag har en energi som det var längesen jag upplevde. Så även om det är mycket inför jul så har jag energi och känner mig sällan hungrig. Det är riktigt häftigt. Kommit på att det går att göra roliga och stämningsfulla aktiviteter som inte innefattar ätande eller drickande, som att gå på julkonsert tillexempel. Bilden är från en fantastisk kväll med min mamma och syster.


Veckans +  Köpt grymma vinterskor och julkonsert
Veckans -  Att all snö är borta

Anna vecka 4

Nu har jag nått mitt första delmål, under 100kg. Jag har visualiserat mitt mål som en resa uppför Kilimanjaro, det är väldigt skönt att ha kommit hit så snabbt och relativt enkelt ändå.
Jag har gått ner 13kg nu och i vanliga fall hade man kanske känt sig nöjd och tillåtit sig själv att kliva av den strikta kosthållningen, men jag har långt kvar och det känns tryggt att min coach har koll på min resa och att jag ska fortsätta med kostersättningarna några veckor till.

Jag måste ju också förbereda mig för att när man börjar introducera vanlig mat igen eftersom det då kommer en del vikt tillbaka igen. Idag var det första gången jag fick göra ett nytt styrketest i maskinerna, och döm om min förvåning när jag hade ”blivit svagare”!? På de flesta maskiner/muskelgrupper i alla fall. Men samtidigt är det ju inte så konstigt eftersom jag äter otroligt lite energi och sist när jag gjorde mitt första styrkeprov var jag ju supertaggad, musklerna var fulla med energi och en lite högre adrenalinnivå hjälpte nog till.

Igår byttes också programmet till ”negativ viktträning” vilket innebär att det blir tvärtom. Det som brukade vara tungt upp går lätt, men sen läggs vikt på åt andra hållet, så måste man bromsa och hålla emot på tillbakavägen vilket var oväntat jobbigt. Men väldigt kul med variation i träningen. Idag ser jag fram emot det superjobbiga men jättehärliga PT-smallgroup passet! Här har de verkligen lyckats med en bra och positiv teamkänsla och jag blev fint välkomnad i gruppen direkt, bästa gänget!!

Annamaria vecka 4

Den här veckan har min mentala styrka prövats. Det är december och med det såväl önskemål om julbak som bjudningar på glöggmys och julbord. Min nuvarande inställning och kanske lite tråkiga svar är att jag tackar nej till allt detta. Jag vill verkligen fixa de här första veckorna med måltidsersättningar och inte utsätta mig för frestelse :-)
Målet är att äta lite julmat på julafton och det gör att jag ändå någorlunda kan motivera mig. Det är långt ifrån lätt, men jag ser så tydliga resultat och vill inte äventyra detta på något sätt. Har blivit rejält förkyld och har därför inte alls tränat som planerat, kände till en början en viss stress över det, såklart väldigt onödig, då detta är en livsstilsförändring och ingen kortsiktig kvickfix. Jag har min coach Ulrikas ord, återigen, med mig, att ta en dag i taget. Övar och försöker och tror jag börjar bli lite bättre på att tänka så.

 

Veckans +  Mint- och Coconut bars

Veckans -  Saknar bra vinterskor

Anna vecka 3

Jag ska helt ärligt, med handen på hjärtat, säga att jag hade nog en förutfattad mening om Itrim. Jag trodde att Itrims upplägg till största del handlande om att gå ner i vikt med shakes och soppor, assisterat av ökad rörelse. Men nu har jag blivit överbevisad flera gånger redan under mina första 3 veckor. Både gällande maten och träningen!

Det finns självklart soppor och shakes, men det finns också smoothies, gröt och maträtter. Varje dag äter jag just nu 5 kostersättningar. Jag brukar börja med gröt till frukost, (det finns både en kardemumma & vanilj och en äpple & kanel) sen blir det en rätt till lunch (ofta nån gryta med ris eller pasta), en av de smarriga smoothiesarna till mellis, en rätt till middag och en soppa till kvällsmat. Jag hinner aldrig bli hungrig! 

Sen när det gäller träningen, wow! Jag gillar verkligen att jag kan gå till gymet, köra 10-15 min uppvärmning och sen är det bara att ”åka med” när maskinerna säger åt mig exakt vad jag ska göra. Men det är ju inte bara det. Förra veckan gick jag på mitt första PT-smallgroup. Det är ett pass med en PT i en lite mindre grupp (max 8 pers) med riktigt bra fokus. Jag går på ett cross-fit inspirerat pass och det var riktigt bra. Helt slut efteråt, men en riktigt härlig grupp med mycket pepp. Så himla kul! Jag tror att jag hade träningsvärk i 4 dagar efteråt och det är faktiskt skönt med träningsvärk just nu. Då känns det ju att man har tagit i ordentligt. Idag var det dags för andra passet och jag är helt säker på att det blir träningsvärk ett par dagar nu också! 

Annamaria vecka 3

Denna vecka har jag fått ett kvitto på att Itrims helhetskoncept verkligen fungerar. På min uppföljning med coach Ulrika fick jag ställa mig på InBody-vågen igen och den visar, bland mycket annat positivt, att jag gått ner 7 kilo. Tro mig, det känns och märks. När jag deltog på mitt första pass core i PT small group så är det faktiskt lite enklare att träna 7 kilo lättare. Träningen blir dessutom så jäkla kul när det är ett litet härligt gäng som peppar och stöttar. Det är en så familjär och mysig stämning, där Malin som är PT verkligen leder och håller samman gruppen samtidigt som hon coachar på individnivå. Känner redan att jag inte vill missa en enda gång, en helt ny känsla.

Anna vecka 2

Senaste veckan har jag varit på höstlov med mina döttrar i Jokkmokk. Jag var väldigt orolig för hur det skulle gå med maten. Inte bara för att all mat jag brukar äta där är favoriter såsom suovas, älgstek och rökt fisk, men också för att kostersättningar skulle tillredas när jag var på resande fot inklusive en natt på hotell. Det visade sig gå över förväntan! 

Vi bodde första natten på Scandic (som också hade tillgång till gym, vilket gjorde att jag fick till ett träningspass också) där det fanns en micro så jag kunde laga både middag och frukost i nere i receptionen. Supersmidigt! 

De drickfärdiga smoothiesarna kom väl till pass när jag var på flygplatsen, i bilen eller i övrigt på språng.

Jag hade tillgång till micro halva tiden men upptäckte också att det gick jättebra att tillaga allt i en vanlig kastrull! 

Jag märkte att det var en stor fördel i att planera dagarna i förväg så att man lätt kunde förbereda och ta med sig det som behövdes. 

Jag hade med några extra smoothies med utifall att jag skulle få svårt att äta den tillagade maten nån dag, men de behövdes aldrig!

Nu är jag tillbaka och det var härligt att avsluta en lång dags resande tillbaka till Stockholm på gymet och få aktivera kroppen lite!

Ikväll ska jag på mitt första PT small group! Det ska bli så spännande!!

Bjuder på en härlig höstvinterbild från Jokkmokk!

Annamaria vecka 2

Summerar veckan med att jag fått en fantastisk energi. Jag har äntligen kommit igång med träning, om än i väldigt lugn takt, men jag är igång. Måste säga att det är otroligt roligt och peppigt att såväl göra det som att kunna säga det. Nu har jag testat EGYM själv för första gången. Kan knappt tro att jag säger det, men jäklar vad roligt det är. Maskinerna är så pedagogiska och heltäckande, vilket gör att jag inte känner den osäkerhet jag gjort tidigare för träningsmaskiner. Det jag märker är att jag inte har samma styrka och uthållighet nu när jag äter kostersättning. När frustrationen och oron kommer kring sådana saker så är det så otroligt skönt att kunna höra av sig till min coach Ulrika. Hon lugnar mig och säger att det är så det brukar vara och samtidigt peppar mig med att det absolut inte är någon fara med att träna. Mottot med att ta en dag i taget och fokusera på att upprätthålla regelbundenheten med mina måltider, samt dricka vatten, hjälper verkligen. Det kan verka så självklart, men jag behöver verkligen henne på den här resan. Sen känns det lite extra kul såklart att mina kläder börjar sitta betydligt lösare redan!

Anna vecka 1

Mina två första veckor har passerat och hittills måste jag säga att det har gått över förväntan bra! Första veckan installerade jag mig på gymet och ställde in alla maskiner, hade samtal med min coach, gjorde mina första träningspass och gick på en fantastisk föreläsning! Jag har också försökt provsmaka så många olika kostersättningar som möjligt för att lättare kunna kombinera efter tillfälle och behov. 

Hittills är favoriterna drickfärdiga smoothies. Men även Oatmeal Cardamom & Vanilla, Hot Meal Chili sin Carne och Hot Meal Pasta Italiana är väldigt goda! Jag har även testat 3 soppor och Soup Tomato och Soup Thai Chicken vinner bland dem. 

Hela det här upplägget är väldigt avslappnande! Jag behöver inte tänka på vad jag ska göra, vad jag ska äta, hur jag ska träna, i vilken takt, med vilken vikt osv. Det är bara att göra det enligt en färdig plan utformad efter mig. Wow!

Annamaria vecka 1

De första dagarna har det varit fokus på kostersättningar. Det har handlar om allt från det lilla, som att hitta smaker som jag gillar, till det stora, att hantera vardag och helg utan invanda mönster. Mycket av framförallt helgerna har för mig inneburit att äta och dricka gott. Det har varit något att längta till. Det blir extra påtagligt och har nu varit en utmaning när jag sitter i tv-soffan med en shake istället för snacks och ett glas vin. Har dock upptänkt hur mekaniskt mitt ätande eller kanske framförallt mitt snacksande har varit.  Det är långt ifrån lätt att låta bli att fuska, men med stödet från såväl coachen Ulrika som från min omgivning så går det mycket lättare. Träningen har jag hittills inte fysiskt klarat av, det är visst ganska vanligt, men har ändå känts frustrerande. Nu efter cirka 10 dagar så känner jag en förändrad energi och imorgon går jag och tränar för första gången. Kämpa kämpa! 

Hör Anna berätta om sina mål