Det viktigaste du behöver veta om protein

Fler och fler proteinberikade livsmedel som bars och shakes tar plats i butikshyllorna och kvarg och keso säljer som aldrig förr. Även hos Itrim har proteinprodukterna gjort entré i form av barer, pannkakor och gröt. Men när ska man äta dom här produkterna egentligen och behöver man verkligen extra protein om man inte är kroppsbyggare? Vi reder ut tillsammans med Julia Liv Gedin, konceptutvecklare hos Itrim.  

Varför behöver vi protein?  

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, vilket betyder att vi måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.  

Hur mycket protein behöver vi?

Livsmedelsverket säger att 10-20% av det vi äter varje dag skall komma från protein. Protein finns i kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter men även i baljväxter, quorn, pasta och bröd. Äter man bra och varierad mat och tillräckligt mycket så får man i sig det man behöver, men för de som tränar kan det vara bra att fylla på lite extra. 

Varför är det extra viktigt att få i sig protein när vi blir äldre?

När vi blir äldre ökar förlusten av muskelmassa, genom att få i sig extra protein kan man bromsa förlusten och öka bentätheten vilket bidrar till fortsatt rörlighet och funktion. Är man över 50 år kan man sikta på att få i sig 15-20% av sin kost från protein. 

Kan man äta för mycket protein?

Protein fungerar som alla andra näringsämnen dvs. äter du mer än du gör av med lagras överskottet i din fettreserv och du går upp i vikt. Protein mättar dock väldigt bra så det är svårare att överäta. 

Spelar det någon roll om man äter protein före eller efter träning?  

Cirka 2-3 timmar innan träning är det bra att ha ätit ett mål innehållande protein. Inom 30 minuter efter träning är det bra att få i sig ett återhämtningsmål innehållande protein och kolhydrater. Detta för att påskynda återhämtningen, boosta immunförsvaret och muskeluppbyggnaden. Ett bra sådant mål är till exempel en bar eller en banan och lite keso. Det kan även vara en vanlig måltid som en lunch. 

Itrims proteinsortiment består av barer, pannkakor och gröt. När ska man äta dom här produkterna?  

Dessa passar utmärkt som mellanmål eller frukost. Hinner du inte laga lunch eller middag kan du lägga till extra kolhydrater i form av frukt eller bär, några deciliter yoghurt eller mjölk och lite nötter. Då har du en snabb, fullvärdig måltid!

  • Det går inte att träna sig till goda matvanor. Övervikt handlar i nio fall av tio om att vi laddar in för många kalorier.

  • I vår webbutik kan du handla kostersättning, mellanmål och annat som hjälper dig att gå ner eller att behålla din nya vikt.

  • Att äta rätt ska vara lätt och gott. Här bjuder vi på inspiration och recept som gör gott både för kropp och själ.