Snuva förkylningen

Förkylningstiderna är här. Under pandemin har vi varit duktiga på att hålla avstånd, vilket lett till att vanliga virus inte haft lika lätta att sprida sig. Till följd av vår sociala distansering har vi tappat en del av vår immunitet som vi annars brukar ha mot en massa olika virus och förkylningarna kommer som ett brev på posten. Finns det något man kan göra för att boosta immunförsvaret och kan man påskynda tillfrisknandet när olyckan väl är framme?

Tvätta

Är det något vi lärt oss under pandemin så är det att tvätta händerna och det är faktiskt fortfarande det bästa sättet att hålla illasinnade bakterier på avstånd. Tvätta ofta med tvål och varm vatten och minst 20 sekunder. Tvätta alltid när du varit ute, när du kommer hem och innan du äter.

Handsprit då? Handsprit biter dåligt på flertalet virus men kan ha viss effekt på en del influensavirus. Så visst, sprita på men hederlig tvål och vatten är alltså det bästa, samt att hålla avstånd så du slipper luftburen smitta.

Vila

Sömn och vila behövs för att kroppen ska återhämta sig och har en viktig funktion för kroppens immunförsvar. Känner du att en förkylning är på gång är det alltså en god idé att dra ner på tempot och hälsa på kudden.

Se till att dra ner på tempot och låt hjärnan vila även under dagen. En promenad på lunchen utan musik eller telefon är ett bra sätt att koppla bort alla måsten och ge huvudet en välbehövlig paus.

Gurgla

Äppelcidervinäger har bakteriedödande egenskaper som kan hjälpa vid halsont. Gurgla lika delar varmt vatten och äppelcidervinäger när det börjar sticka i halsen, upprepa varje timme vid behov.

Ät varierat

Det finns många livsmedel som påstås ha mirakeleffekter men det viktigaste av allt är att ära varierat. Vi översköljs hela tiden av råd kring vad som är nyttig mat men följer du dessa fem regler har du kommit långt:

  • Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn.
  • Ät mycket grönsaker, frukt och bär.
  • Dra ner på det röda köttet.
  • Välj nyttiga oljor i matlagningen.
  • Minska mängden socker.

Det är också viktigt att äta lagom mycket. Ett enkelt sätt att hålla reda på hur mycket du ska äta utan att väga eller räkna kalorier är det vi kallar handflatemetoden. Metoden går ut på att använda din hand för att avgöra hur mycket du ska äta. En handflata av proteinkällorna kött, fisk, fågel, ägg eller vegetariskt alternativ, två knytnävar grönsaker och en knytnäve ris, pasta, potatis, bröd eller gryn är en bra riktlinje för lunch och middag för dig som vill hålla vikten.

Rör på dig

Fysisk aktivitet stärker immunförsvaret och kommer att göra så du sover bättre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar pulshöjande aktivitet 300 minuter i veckan ca. 45 minuter om dagen alltså. Svårt att få in träningen i vardagen? Kliv av tunnelbanan en station tidigare så du får en promenad till jobbet eller boka in träning med en kompis så blir det svårare att välja soffan istället.

  • Itrimpodden är en podd för ett lättare och friskare liv. Här pratar vi träning, motivation och återhämtning med spännande gäster.

  • För bättre resultat och större välmående är det klokt att minska på stress och vara i mental balans.

  • Dina behov och mål med viktminskning och träning styr val av medlemskap.