Stressar du bort viktminskningen?

Har du lovat dig själv ett lättare 2022? I så fall är du i gott sällskap, att gå ner i vikt är enligt undersökningar svenskarnas vanligaste nyårslöfte. Genom att äta rätt och röra på dig kommer du förstås att komma en bra bit på vägen mot ditt mål, men något många inte tänker på är hur stress och viktnedgång hänger ihop. Stress kan höja kortisolnivåerna och därmed bidra till att du ökar i vikt eller får svårare att bli av med oönskade kilon. Nedan delar vi med oss av fem tips för ett lugnare 2022.

Andas

Det kan låta som den naturligaste sak i världen, men när vi känner oss stressade blir andningen också stressad. Genom att ta kontroll över andningen kan vi också ta kontroll över vår inre stress. En bra andning innebär djupa andetag som får magen att höjas och sänkas, in och ut genom näsan. Det låter kanske inte så svårt och det är det inte heller men för att få in vanan är det en god idé att ta några andningspauser varje dag.

Mikropauser

I dagens digitala värld behöver vi aldrig ha tråkigt. Många av oss plockar fram mobiltelefonen så fort vi står kö, väntar på bussen eller sitter på tunnelbanan. Låt dom här stunderna bli en möjlig mikropaus istället för att mata hjärnan med konstanta intryck. Sätt på en avkopplande låt, slut ögonen och fokusera på andetaget.

Minska kaffedrickandet

För mycket kaffe stressar oss och kan göra att vi känner oro och får sämre sömnkvalitet. Hur mycket koffein man klarar av är individuellt, se om du känner någon skillnad genom att dra ner på kaffedrickandet någon vecka.

Prioritera sömnen

En god nattsömn kan kortisolnivåerna och minska insulinresistens, vilket underlättar viktkontroll. För att skapa förutsättningar för god sömn ska du tänka på att ha svalt och tyst i sovrummet och att skapa en avslappnande kvällsrutin. Undvik scrollande på mobilen och andra skärmar, dra ner på alkoholen och försök att gå och lägga dig samma tid varje kväll.

Meditation

Meditation behöver inte vara avancerat. Du behöver helt enkelt hitta ditt sätt att varva ner och 5-20 minuter om dagen räcker långt. Sätt dig på en lugn plats, blunda och andas, låt tankarna komma och gå – du mediterar! Tycker du att det är svårt finns det många guidade meditationer att ta del av på nätet. Nedan delar vi med oss av en andningsövning som du kan plocka fram när du behöver en paus i vardagen. Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel. Det enda du ska tänka på är att du gör något bra för dig själv och ditt sinne.

Behöver du hjälp att ta kontroll över vardagspusslet? Du har väl inte missat att vi lanserat Itrim Balance? En kurs för dig som vill hitta balansen i livet. Läs mer om Itrim Balance här

Lyssna på Itrimpodden

  • Om vi har tid och möjlighet att göra vad vi vill och det vi känner är viktigt, upplever vi en större känsla av kontroll och situationen blir på så vis mer stimulerande och positiv.

  • Stress är en helt naturlig mänsklig reaktion som ger oss kraft att agera när vi verkligen behöver. I lagom doser kallas det för positiv stress och resulterar i att vi växer och utvecklas.

  • Oavsett vad som ligger bakom stressen är det viktigt att uppmärksamma kroppens signaler och om det behövs söka hjälp.