Pulverdiet – hur bra är det egentligen?

Vi vet att en beteendeförändring i kombination med snabb viktminskning är nödvändig för att man långsiktigt ska behålla sin nya vikt. Men "pulver" istället för vanlig mat, är det verkligen bra? Vi frågade Karin Grenert, Hälsocaoch på Itrim Kungsholmen.

Hos Itrim används kostersättningar i början av viktminskningen, varför?

Forskning visar att en snabb inledande viktminskning leder till lägre vikt på sikt jämfört med en långsam viktnedgång, förutsatt att du parallellt arbetar med dina vanor. Att använda kostersättning i början av viktminskningen är därför ett effektivt sätt att skära ner på energiintaget och därmed åstadkomma snabb viktminskning. Framgång föder framgång och en snabb viktnedgång i början är något vi alltid förespråkar oavsett om vi använder kostersättning eller mat.

Det är också enkelt, du behöver inte fundera på vad du ska äta och du kan vara säker på att du får i dig alla vitaminer och mineraler du behöver. Då kan du lägga tiden på att bryta dina gamla vanor istället för att laga mat.  

Varför kan man inte bara äta samma antal kalorier men vanlig mat?

Det är jättesvårt. Du behöver nästan vara expert på näringslära för att räkna ut vad du ska äta och det tar tid att laga. Det är svårt att få sig alla näringsämnen på så få kalorier som 150 – 200 kcal per måltid. Det är alltså inget vi rekommenderar. Ska man äta riktig mat och gå ner i vikt, får man gå upp i kalorimängd.

Vad är skillnaden mellan kostersättningar och måltidsersättningar?

Kostersättning kan ersätta vanlig kost under en hel dag. Det finns ett omfattande regelverk för vad ersättningen ska innehålla när det kommer til vitaminer och mineraler. Måltidsersättning kan ersätta enstaka måltider under en dag.

Kan alla äta kostersättning?

Till att börja med krävs att du har ett visst antal kilon att gå ner för att du ska kvalificera till att gå på kostersättning fullt ut. Det finns också vissa grupper som inte ska äta enbart kostersättning t.ex. diabetiker och gravida.

Kan man fortsätta äta kostersättning även efter att man är klar med programmet?

Man kan absolut ersätta enstaka måltider även efter att man är klar med programmet. En hektisk dag är det bättre att få sig en färdig måltid än att gå till korvkiosken. Våra shakes och bars passar också utmärkt som ett mellanmål innan eller efter träning.

Vill du har mer inspiration till en sund kosthållning? Lyssna till Karin i avsnitt 8 av Itrimpodden.

  • Att använda kostersättning i början av viktminskningen är ett effektivt sätt att skära ner på energiintaget och bryta gamla vanor

  • Att äta rätt ska vara lätt och gott. Här bjuder vi på inspiration och recept som gör gott både för kropp och själ.

  • Dina behov och mål med viktminskning och träning styr val av medlemskap.