Johan 55 år

Det är fortfarande inskolning som gäller. EGYM-maskinerna och jag håller på att lära känna varandra. Maskinerna listar ut hur jag fungerar när jag tränar med dem. Jag försöker förstå mig på hur jag ska använda dem; vilken position jag ska ha och hur jag ska trycka eller dra med armarna, bålen eller benen.

Min upplevelse av EGYM - Itrims nya cirkel

 • Prickfri genom passet

  I skrivande stund har vi gått 5 omgångar med varandra, maskinerna och jag. De senaste två omgångarna lyckades jag ta mig ”prickfritt” genom hela passet. Vad då ”prickfritt” undrar kanske någon? Jo, det är ju de där gula plupparna som man ska ”bocka av” på vägen när man tränar med maskinerna. Varje pass på varje maskin består av att man följer en vågrörelse (låg till hög belastning) över tid på maskinens bildskärm. Mina rörelser – när jag drar eller trycker – mot maskinens belastning visas i realtid på bildskärmen i form av en gul boll som ”bockar av” ett pärlband av mindre, jämnt fördelade gula bollar längs banans vågrörelse mellan att ta i och att slappna av. Nu under inskolningsperioden är det 22 repetitioner på varje maskin. Många gula bollar blir det som ska bockas av!

  Är det roligt att jaga en boll?

  Man kan ju fråga sig hur kul eller viktigt det är att ”jaga” gula bollar på en bildskärm. Det är faktiskt också rätt så krävande. Jag märker att jag, och andra som jag tittat på, blir helt absorberade av att bocka av de gula bollarna. Inte läge för småprat med grannen eller någon som råkar strosa förbi just då. Ändå väcker de nya maskinerna tävlingsinstinkten, åtminstone inom mig. Faktum är att det blir ett sug efter att köra snart igen efter ett träningspass…

 • Tekniken kommer snabbt på plats

  Än så länge är det inte belastningen på maskinerna som varit utmaningen, som gjort det svårt att bocka av alla gula bollar. Istället har det handlat om att lära sig hur varje maskin fungerar, vilken position jag ska inta och vilka muskler det är meningen att jag ska, eller inte ska, använda. Även om jag fick en utmärkt introduktion så har det tagit några gånger, med goda råd från Itrims PT och coacher längs vägen, att ”få till” det.

   

  Nu tycker jag att tekniken börjar komma på plats. Jag har förstått att det är först efter 7 pass, när man gjort sitt andra test av maxstyrka på varje maskin, som träningen blir mer individanpassad och dynamisk utifrån hur mycket man orkar med. Då kommer också de olika momenten att bli mer varierade; inte alltid samma upplägg med 22 repetitioner på varje maskin. Det ska bli spännande!

  Järngänget

  Just när de nya EGYM-maskinerna kom till Itrim-Täby läste jag en fascinerande bok – Peak – av psykologen Anders Ericsson. Hans forskning handlade om hur människor blir extremt bra inom alla möjliga områden – alltifrån idrott och musik (var Mozart ett ”underbarn” eller började han bara träna väldigt tidigt och effektivt?) till schack eller matematik. Jag såg några tydliga paralleller mellan det Ericsson lyfter fram och träningen på Itrim inklusive e-gym-maskinerna: för att utvecklas och bli bättre på det man gör – till exempel att öka sin muskelstyrka eller kondition – behöver man vägledning i hur man ska träna för att lyckas av coacher eller instruktörer som verkligen kan det.

  Man behöver också kontinuerlig återkoppling på hur väl man lyckas, så att man kan identifiera vilka moment man behöver fokusera på härnäst för att komma vidare. Med EGYM-maskinerna får man kontinuerlig feedback och tanken är att man kommer att vägledas av maskinernas inställningar över tid till att träna på gränsen av sin förmåga hela tiden, så att man förbättras successivt. Det ska bli spännande att se hur det kommer att fungera!

Vill du också testa våra nya maskiner?

Boka gratis träningsintroduktion
 • Efter 12 veckor hade jag tappat 18 kilo

  Jag kom till en punkt då jag kände att det var dags att dra i handbromsen. Undan för undan växte jag ur kläderna i min garderob och att gå runt och känna mig obekväm i min kropp begränsade mig.

  Läs om Lisas resa här

Vill du känna samma träningssug som Johan?

 • Vår träningsfilosofi bygger därför på en grundregel, all vår träning ska vara rolig, enkel och effektiv.

 • Våra nya och intelligenta träningsmaskiner gör cirkelträningen enklare, roligare och ännu mer effektiv.

 • Behöver du inspiration och tips som tar din träning till nästa nivå? Utveckla din träning tillsammans med en personliga tränare.

 • Träna med PT och max åtta deltagare så utvecklas du individuellt samtidigt som du får alla positiva effekter av att träna i grupp.

 • Utomhusträning med olika inriktning och nivåer av erfarenhet, från nybörjare och till dig som vill komma vidare med din träning.

 • Itrim online är vår app för träning på egen hand. Där kan du välja mellan olika träningsnivåer och köra med eller utan redskap.