Nyttiga recept för dagens alla måltider

Vietnamesisk festrätt med vackra färger

En fantastisk vacker och smakrik bjudrätt, som är lätt att göra till många, där den vidunderligt goda såsen har huvudrollen.

Ingredienser

4 portioner

stora salladsblad
ev. rispapper (finns i asiatiska butiker eller välsorterade livsmedelsaffärer)
rikligt med färska örter, t.ex. thaibasilika, mynta, koriander, bladpersilja
färska böngroddar eller alfa-alfagroddar
1 mango

Fyllning:
ca 600 g strimlad kycklingfilé, biff eller hela räkor

Marinad:
2 msk soja
1 lime
1 röd chili
2 tsk risvinäger
1 tsk sesamolja

Dippsås:
1/2 dl japansk soja
2 msk risvinäger
1 msk limesaft
1 msk sesamolja
1–2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk flytande honung
1 msk hackade jordnötter
1 salladslök, hackad
1 röd chili, hackad

Wokade grönsaker:
1/2 burk bambuskott, à 400 g
1 broccolihuvud
1 gul eller röd paprika
1/2 burk vattenkastanjer
1 msk olja
salt

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg kyckling eller biff i marinaden medan du gör i ordning resten. Räkor går bra att servera som de är eller hastigt frästa.

2. Blanda ingredienserna till dippsåsen. Låt stå och dra en stund i kylen.

3. Skär wokgrönsakerna i mindre bitar och stek hastigt i olja. Lägg åt sidan och fräs därefter biff eller kyckling i het panna.

4. Arrangera de färska örterna, böngroddar och mango skuren i bitar på ett stort fat. Servera köttet bredvid. Lägg fram stora salladsblad. Eventuellt kan du lägga ett blötlagt rispapper i varje salladsblad för att lättare hålla ihop knytet.

5. Låt var och en svepa in valfri fyllning och lite sås i salladsblad och ät som ett knyte.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här