Nyttiga recept för dagens alla måltider

Apelsinbakad tofu med ingefära och rostade rotfrukter

Tofu är en färskostliknande produkt gjord av sojabönor, och är en bra vegetarisk proteinkälla.
Här får den smak av ingefära och apelsin.

Ingredienser

2–3 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 dl japansk soja
1 1/2 msk risvinäger
0.5 tsk socker
1 apelsin
250 g fast tofu

Rostade rotfrukter:
ca 500 g valfria rotfrukter, exempelvis:
morot
kålrot
palsternacka
rödbetor
1 msk olivolja
flingsalt
1 msk torkad eller färsk rosmarin

blandad grönsallad

Gör så här

1. Skala ingefära och vitlök och riv fint. Blanda med soja, risvinäger och lite socker. Tvätta apelsinen och riv ner skalet. Tillsätt saften. Rör om.

2. Skär tofun i halvcentimetertjocka skivor och lägg i en liten ugnsfast form. Skeda över såsen. Baka i ugnen i 200 grader i cirka 30–40 minuter eller tills tofun fått lite färg och blivit aningen fastare.

3. Skala och skär rotfrukterna i klyftor, lägg i en långpanna, ringla över olivolja, salt och rosmarin. Ställ in i ugnen när tofun varit inne halva tiden.

Vad vill du väga?

Starta med att räkna ut ditt BMI här